Bolognai ragus penne sajtfelhővel

  • 2020.03.24.
  • 1

#5A címet a gyerekek miatt találtam ki, hogy viccesebbek legyenek a mindennapok. Eljátszottuk, hogy úgy, mint az oviban lejönnek megkérdezni, hogy mi a mai ebéd, és én ezt találtam ki, jót kacagtak rajta. A recept úgy alakult, hogy múltkor nagy adag bolognai ragut készítettem, aminek a felét lefagyasztottam (most itt már a fél adag hozzávalóit írom), hogy legközelebb lasagne készüljön belőle. Ezt vettem most elő, majd mikor már kiolvadt tudatosult bennem, hogy nincs itthon lasagne lap (lehet a következő, amit most már tényleg kipróbálok a házi tészta lesz). Gondoltam nem baj, akkor megcsinálom a polenta lasagnet, amit múltkor találtam, fel is forraltam hozzá a vizet kakukkfűvel, de ekkor ért az újabb meglepetés, hogy nincs itthon kukoricadara sem, szóval rögtönöztem egy saját receptet, és 2 napig bőven elég ez az adag 2 felnőttnek és 3 gyereknek, de még harmadnap is jóllakik vele a család fele.Hozzávalók:1 fej hagyma 3 sárgarépa2 szárzeller (ha nincs otthon, nem baj, ha kimarad)50 dkg darált sertéshúsaz alábbi fűszerek ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, rozmaring, oregánó, bazsalikom2,5 dl paradicsompüré (a dobozos fajta)fél konzerv hámozott, darabolt paradicsom50 dkg penne1 kk. kakukkfűsó1 ek. olívaolaj1 ek. vaj1 ek. liszt4 dl tejsó, bors, szerecsendió 20 dkg krémsajt10 dkg félkemény sajt reszelveElkészítési idő: 1,5 óraSütési hőfok: 200°Először a bolognai ragunak állok neki, de ebből érdemes dupla vagy akár tripla adagot is készíteni, mert jól fagyasztható, és varriálható, hiszen nekem most ez a kreálmányom született belőle, de majd megmutatom a polenta lasagnet is, tölthettek vele zöldséget, ehetitek simán spagettire, vagy készülhet belőle klasszikus lasagne is.Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, közben sózom, hogy könnyebben puhuljon, hozzáadom a lereszelt sárgarépát és az aprított zellert, majd így pirítom őket egy kis ideig. Rádobom a húst, megpirítom ezt is, majd fűszerezem még sóval, borssal, és a zöldfűszerekkel ízlés szerint. Felöntöm a paradicsomlével és a darabolt paradicsommal, illetve egy kevés vízzel, amivel kiöblíthetem egyben a konzervdobozt is, és legalább 30 percet így forrni hagyom lassú tűzön.
Közben felforralok egy kevés sóval és a kakukkfűvel egy lábosban vizet, amit ha forr lezárok, 10 percig állni hagyom, majd leszűröm, és újra felforralom, hogy megfőzhessen benne a pennét a csomagoláson leírtak szerint. Ez idő alatt csak a besamel az, ami folyamatos figyelmet igényel: az olaj és vaj keverékén megpirítom a lisztet, majd lassan felöntöm a tejjel és forrástól számított 1 percig forralom, amíg besűrűsödik, majd fűszerezem sóval, fehérborssal és szerecsendióval és belekeverem a krémsajtot.Egy hőálló tálban rétegezem a hozzávalókat: a tészta fele, rá a bolognai ragu, majd a másik adag tészta, a sajtos besamel és a reszelt sajt. Előmelegített sütőben sütöm 30 percig, majd szeletelés előtt kicsit várok, akkor könnyebben tálalható.