Céklás kecskesajtos pite dióval és bébispenóttal

  • 2019.11.11.
  • 5

Még megvagyok :) Nagyon nagyon régóta nem jelentkeztem itt, aminek számos oka van, mint például, hogy lassan egy éve már három gyermekes Édesanya vagyok, ami elég sok időt és energiát igényel de minden pillanatát élvezem, a másik pedig hogy új otthonunkba költözhettünk a nyáron, amivel egy csodálatos, számomra álomkonyha is társult, ahol bevallom őszintén még sokkal jobban élvezem a főzést mint eddig.
Az első vendégeink között természetesen ott voltak "gasztrobarátaink" is, akiket a Lidlnek köszönhetően ismerhettünk meg, mert egy általuk szervezett borvacsorán ismerkedtünk meg közel 2 évvel ezelőtt, melyért nagyon hálásak vagyunk.Mivel szakértő vendégekkel álltunk szemben, így vacsorára igazán próbáltam nagyon készülni, az egyik fogás ez a sós ízvilágú pite lett balzsamecetes céklával és lágy kecskesajttal, valamint egy kis bébispenóttal és dióval. Próbáljátok ki, nekünk nagyon ízlett!Hozzávalók:10 dkg hideg vaj/margarin20 dkg lisztsó1 tojás25 dkg cékla1,5 dl balzsamecet2 dl natúr joghurt1 gerezd fokhagymacsipetnyi őrölt kömény15 dkg lágy kecskesajt8 dkg dió aprítvaa tálaláshoz krémes balzsamecet és bébispenót (igény szerint rukkola)Elkészítési idő: 45 perc+pihentetésSütési hőfok: 200°

Először a tésztát készítem el: gyorsan elmorzsolom a hideg vajat a liszttel, sózom és hozzáadom a tojást, majd gyorsan összedolgozom, gömböt formálok belőle és hűtőbe teszem legalább fél órára.

A céklát meghámozom és apróra kockázom, majd megpárolom balzsamecetes, sós vízben, annyiban ami jól ellepi. Ez nagyjából 35-40 perc, majd utána leszűröm és lehűtőm. A joghurtot kikeverem az áttört fokhagymával, köménnyel és sóval.Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát, majd kibélelek vele egy kivajazott, kilisztezett pite formát úy, hogy a peremére is feljöjjön a tészta. Sütőpapírral lefedem, babszemekkel lesúlyozom, majd 20 perc alatt 200°-on megsütöm. Megkenem a fűszeres joghurttal, rászóroma párolt céklakockákat, rámorzsolom a sajtot, megszórom aprított dióval és a krémes balzsamecettel valamint a spenótlevelekkel tálalom.