Kókuszos-narancsos kuglóf

  • 2020.12.05.
  • 3

Mióta megérkezett a hideg idő, azóta nálunk a sütemények is gyakrabban készülnek, hiszen a sütővel is remekül lehet fűteni. Na jó, ez a része persze csak vicc, de ilyenkor tényleg sokkal sűrűbben sütök, sokszor pedig a gyerekeink is szívesen beállnak segíteni, így volt ez ennél a kuglófnál is, amit a három porontyunkkal együtt készítettem egy borongósabb délelőttön. Nem mondom, hogy a plusz 3 pár kéz gyorsította volna a folyamatot, de az élmény, hogy együtt készítettük az egészet örök emlék marad nekem is és nekik is, mert utána mindenkinek nagyon büszkén kínálták a saját süteményüket.
Hozzávalók:25 dkg margarin20 dkg cukor1 cs. vaníliás cukor 4 tojás3 narancs reszelt héja és filézett húsa5 dkg kókuszreszelékfél csomag sütőpor20 dkg lisztElkészítési idő: 1 óraSütési hőfok: 170°

Előmelegítem a sütőt, majd először alaposan megmosom a narancsokat, és a héjukat lereszelem, a húsukat kifilézem. Ehhez letámasztom a narancsokat egy deszkára, és a héjukat levágom úgy, hogy a gyümölcsbe lehetőleg ne vágjak bele, majd a hártyák közül óvatosan kiemelem a narancsfiléket, a maradék levet pedig kifacsarom a kezemmel és félreteszem. Habosra keverem a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Összekeverem a kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral, majd a narancs héjával, valamint húsával váltakozva, hozzáadom a tojásos keverékhez. Kivajazom és kilisztezem a kuglófformát, majd beleöntöm a masszát és 40-45 perc alatt légkeveréses sütőben készre sütöm (tűpróbával érdemes ellenőrizni az állagot). Amikor kész, megvárom, míg teljesen kihűl, úgy könnyen ki tudom csúsztatni a formából.