Mézes-fahéjas szilvalekvár

  • 2020.10.21.
  • 0

Ha ősz, akkor nálunk a szilva jöhet minden mennyiségben, süteménybe, amit nemrég mutattam is Nektek, most pedig a kedvenc szilvalekvárom receptjét hoztam. A klasszikus, szatmári, "megállbenneakanál" fajta lekvárt megmondom őszintén nem szeretem, de mióta ezt a receptet évek alatt kikísérleteztem, ez az egyik kedvenc lekvárom. Egy kiskanálban gyűlik össze a szilvásgombóc minden összetevője, olyan, mintha azt ennék lekvár formájában, és talán nem is annyira kalóriadús, mint a szilvásgombóc. Hozzávalók:1,5 kg magozott szilva40 dkg cukor1 csomag Dzsemfix 2:11 citrom leve 2 ek. méz1 tk. fahéjElkészítési idő: 1 óraA szilvákat megmosom, kimagozom, majd négybe vágom.Elkeverem egymással a cukrot és a dzsemfixet, majd hozzáadom a gyümölcshöz és elkezdem forralni közepes lángon. Amikor már kezd rotyogni, jöhet bele a citrom leve, a méz, valamint a fahéj, és zubogva 5 percig forralom.Botmixerrel a kellő állag eléréséig turmixolom - én szinte teljesen pürésíteni szoktam -, majd még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, jól lezárom, 5 percre fejre állítom és száraz dunsztban hagyom őket kihűlni.