CHEDDAROS MINIPOGÁCSA

  • 2017.12.08.
  • 6

Szeretem a december hangulatát: bekuckózós, vendégvárós, gyertyagyújtós, és persze sütisütős... Nem mintha egyébként nem sütnék tonnaszám, de azért ez mégis más. Az adventi készülődésben és ünnepre hangolódásban a sok édes aprósüti mellett a falatnyi pogácsák a kedvenceink. Amíg tart az iskola, addig az uzsonnás dobozzal is kalkulálok, de ezek a pogácsák igazából frissen, langyosan a legveszélyesebbek. A recept eredetije Keresztanyukámtól érkezett. Bár bevált darab, azért szokásomhoz híven egy kicsit változtattam rajta... (Megjelent:
Kifőztük
- december)Hozzávalók kb. 40 db-hoz:20 dkg liszt4 g szárított élesztő12,5 dkg puha vaj1 dl tejföl1 teáskanál tengeri só7,5 dkg reszelt cheddar sajta tetejére:1 tojássárgájaszezámmagA cheddar kivételével nagyjából összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a sajtot is a masszába dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, és lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk. 3,5-4 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, majd a kezünkkel kicsit megsodorjuk az oldalukat, így magasabbra formázhatjuk őket. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a tetejüket lekenjük a tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.