FÜGÉS-DIÓS BAKLAVA

  • 2015.10.23.
  • 0

A fügével gazdagított, szirupos, diós baklavával a hűvös, esős őszi napokon egy kis nyarat csempészhetünk a szürkeségbe. És ha még egy gombóc vanília fagyit is kerekítünk a tetejére... Sütés előtt a felső tésztaréteget mindenképpen vágjuk fel – kijelölve ezzel a szeleteket –, enélkül a kisült tészta ugyanis nehezen szeletelhető (Kifőztük szeptember).Hozzávalók (egy kb 21x33 cm-es sütőformához):20 dkg dióbél10 dkg mandula1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 evőkanál nádcukor40 dkg fügebefőtt, apróra kockázva12 réteslap (2 db 6 lapos csomag) félbevágva15 dkg olvasztott vajÖntethez:22 dkg nádcukor1,5 dl víz2 dl frissen facsart narancslé1 narancs reszelt héja1 evőkanál mézA magvakat serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd késes aprítóban megdaráljuk. Összekeverjük a fűszerrel és a cukorral. Az olvasztott vajjal kikenjük a tepsi alját és oldalát is. Az egyes tésztarétegeket alulról felfelé haladva 6-4-4-4-6-os blokkokban tesszük le, miközben minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Az első tésztablokk hatodik lapjára szórjuk a magkeverék és a gyümölcs 1/4-ét, majd folytatjuk a rétegezést: a lapokat mindig megkenjük vajjal, és minden tésztablokkot a magkeverék és a gyümölcs 1/4-ével zárunk le. A tetejére az utolsó 6 lapos tésztaadag kerül, majd éles késsel formára vágjuk a felső réteget, de nem vágjuk át teljesen. Megkenjük a maradék vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt aranyszínűre sütjük.Amíg a baklava sül, az öntet összes hozzávalójából szirupot főzünk. Amint a tészta megsült, azonnal ráöntjük. Vaníliafagylalttal tálalhatjuk.