Ribizliparfé

  • 2012.07.18.
  • 5

Tavaly nyár óta kísérletezem itthon a különböző fagylaltokkal, parfékkal. Otthon is nagyon finom jeges desszerteket lehet készíteni, de állagban ezeket az édességeket nem szabad összehasonlítani a bolti jégkrémekkel. Régen is készítettek fagylaltgépek nélkül fagyasztott krémeket, parfékat, ezek a receptek ma is remekül működnek. Emlékszem gyerekkoromból a tojáshabból és gyümölcsből készült krémekre, melyeket gyakran pohárkrémként, nyáron fagyasztva fagylaltként ettük. A bolti jégkrémekkel ellentétben. nincs semmilyen mesterséges színezék, ízfokozó és adalék bennük. Tojás, cukor, tej/tejszín és tetszés szerint gyümölcs, ennyi! Az arányokkal lehet kísérletezni, kinek, mi válik be.:)RibizliparféHozzávalók:3 tojás2 dl tejszín3 dl tej8-10 dkg cukor1 csomag vaníliás cukor kb. 20 dkg ribizli, málna vegyesenElkészítés: A tojásokat ketté választom. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, hozzáöntöm a tejet és gőz felett, folyamatos kevergetés mellett besűrűsítem. (Időbe telik, de be fog sűrűsödni, krém állaga lesz.) A tojásos krémet hagyom kihűlni. A tojások fehérjéből kemény habot verek és a tejszínt is felverem. A kihűlt vaníliás krémhez hozzáforgatom a tojáshabot, majd a tejszínhabot is.
A parféalaphoz hozzákeverem a gyümölcsöket. Egy hosszúkás formát folpackkal kibélelek és beleöntöm a ribizlis parfét. Fagyasztóba teszem és hagyom, hogy kifagyjon. Tálalás előtt kb. 15 perccel hamarabb kiveszem, hogy kicsit felolvadjon, így szépen lehet majd szeletelni.