Nagyon jó gyomorvígasz: Kolbászos frankfurti leves

  • 2017.11.15.
  • 8

Ifjúságunk menzás kedvence!
A diétás zsírégető. Frankfurtban járva hamar kiderülhet, hogy a menzás kedvencünknek, semmi köze névadójához. Frankfurtban, mint sem tudnak a mi frankfurti levesünkről, de ettől függetlenül, isteni finom, és igazán felmelegít a hideg napokon.A két világháború között a szerény polgári lét velejárója volt: akinek nem telt marhára, az virsliből főzött levest, de a II. világháború után, s főleg az ötvenes években státusszimbólummá avanzsált, hiszen akkoriban már a virsli is luxust jelentett. A kelkáposztával agyonetetett nép aztán a hetvenes években ráunt, így a frankfurti leves a nyolcvanas évekre tipikus menzakaja lett, azaz társadalmilag nagyot zuhant, s ezen az állapoton a rendszerváltás sem változtatott. 
Persze ma már feltűntek a jobb minőségű virslik, ez pedig reményt ad a frankfurti leves újjászületésére, amely attól igazán magyar, hogy csakis ezt a fajta virslis levest készítik kelkáposztával, csöppnyi pirospaprikával és tejfölös habarással. Amúgy ez a leves virágkorában, az 50-es 60-as években elképzelhetetlen volt Delikát nélkül… így hát, mindenki alakítgatja ezt a finom levest a saját ízlésének megfelelően. Erre is mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Íme, az én receptem, én így készítem. Isteni finom és egészséges, érdemes elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy beilleszthető a káposztaleves diétába, (akár a krumpli el is hagyható, bár én nem szoktam, így is hatásos) igazán zsírégető finomság.

Kolbászos frankfurti leves recept – gluténmentes Hozzávalók: 1 db kisebb fej kelkáposzta 5 dkg füstölt házi szalonna 1 db vöröshagyma 2 db zöldhagyma 2 db TV paprika Kaliforniai paprika (piros-zöld-sárga fele) 3 db paradicsom 2 db sárgarépa 2 db fehérrépa 1 db kisebb karalábé 1 db zellerszár más néven szárzeller 6 db burgonya 1 db chili 2-3 db Wiesbauer gluténmentes csípős grill kolbász – Sparban, Aldiban kapható Fűszerek: 2 db marhahús leveskocka 1 liter húsleves alaplé vagy víz 2 gerezd fokhagyma – reszelve ½ kk *cayenne bors 1 kk *majoránna ½ kk *őrölt kömény 1 kk *borsikafű ½ kk *ötbors őrölt fűszer 1 csipet *kakukkfű 1 kk *Himalája só – ízlés szerint 1 kk Kalocsai pirospaprika 2 ek tápióka liszt 5 ek kókuszolaj 1 csokor petrezselyem
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Kolbászos frankfurti leves elkészítése: A kelkáposztát vágjuk fel, egy kés segítségével vékonyabb csíkokra. A zöldséget, burgonyát, paprikát, paradicsomot kockákra, a hagymát apróra, zöldhagymát, chilit, szárzellert karikára vágjuk fel. Majd tegyük félre. A szalonnát csíkokra, a kolbászt karikára vágjuk fel. Ezután a kókuszolajat hevítsük fel, majd pirítsuk meg a szalonnát, jöhet rá a kolbász, majd a hagyma, tovább pirít, majd a paprika, chili, paradicsom, majd pirítsuk tovább kb. 5 perc. Ezt követően, adjuk hozzá a zöldségeket és pirítsuk tovább. Majd a hőről lehúzva, adjuk hozzá a Kalocsai pirospaprikát, keverjük el, majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, szórjuk meg tápióka liszttel, és szintén keverjük el. Tegyük vissza a hőre, majd öntsük fel alaplével, vagy vízzel, és adjuk hozzá a káposztát, addig legyen a folyadék, hogy épphogy ellepje. Mielőtt készen lenne, előtte egy 15 perccel, adjuk hozzá a burgonyát. Majd főzzük teljesen készre. Ha elkészült a végén apróra vágott petrezselymet szórjunk bele. Tálalásnál tejföllel kínálhatjuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó ét