Grillezett szaftos nyúllapocka baconba tekert zöldspárgával

  • 2017.05.17.
  • 3

Itt a jó idő, itt a grill szezon.Én is beálltam a sorba, minden hétvégén grillezünk és egyre több újdonságot próbálunk ki. Vannak ugye a klasszikus hússzeletek (tarja, csirkemell, csirkecomb), meg a guszta grillkolbászok, amiket elrontani sem lehet. De ott van az én nagy kedvencem, a nyúlhús, ami sütőben, letakarva, párolva is kiszárad, ha nem figyelek rá eléggé. Idén úgy döntöttem, kipróbálom grillezve, maximum többet nem sütök rácson nyúlhúst és a cicánk is felettébb elégedett lesz, ha behabzsolhatja az ehetetlen falatokat. Nos, annyit azért elárulok, ha ezen múlott volna, a cicánk éhen halt volna.A titok a baconban rejlik. Mivel a nyúlnak nincs bőre, mint a csirkének és nem is olyan zsíros, mint pl egy jófajta tarja vagy marhasteak, ezért mesterségesen kell előállítani egy réteget, ami egyrészt bent tartja a finom szaftokat, másrészt folyamatosan megadja a nyúllapockának a zsírban pirulást.Nyúlhúshoz egyébként – legnagyobb örömömre – már nagyon sok nagy élelmiszerlánc boltjaiban hozzájuthatunk, én ezt most a Sparban szereztem be. És természetesen mi mást is ehettünk volna mellé, mint a tavaszi legeslegnagyobb favoritot: grillezett zöldspárgát.A fűszerkeverék saját gyártmány, a nyúlhoz való kedvenceimet kevertem össze – szárított kakukkfű, rozmaring, só, bors,reszelt
fokhagyma, kevés olaj – és ezzel dörzsöltem be előző este, majd hagytam állni majdnem 24 órát a nyúllapockákat. De mivel a nyúl húsa nagyon hasonlít a csirkéjéhez, így bármilyen, szárnyashoz való fűszer vagy pác tökéletes lehet.5-en voltunk, íme a hozzávalók:10 nyúllapocka bepácolva10 vékony szelet baconszalonna a nyúlhoz30 szál zöldspárga10 vékony szelet baconszalonna a spárgáhozElsőként előző este bepácoltam a nyúlhúst,mindegyiket betekertem bacon szalonnával, majd zárható edényben ment a hűtőbe. Grillezés előtt fél órával kivettem, hogy ne jéghidegen kerüljön a grillrácsra. Zöldspárgákról letörtem a fás végeket, majd megmostam és hármasával ezeket is baconcsíkokba tekertem.Férjuram tüzet rakott, majd, amikor már nem csapkodtak a lángok, inkább vörösen izzott, parázslott a sok keményfa, rápakoltam a grillrácsra a húsokat és a spárgákat vegyesen. Innentől már csak forgatni kellett ügyesen, hogy minden oldala szépen megpiruljon. Amikor már úgy gondoljuk, hogy kész, érdemes egyet a közepe táján szétbontani, hogy tuti jól átsült –e és omlós lett –e a husika. Túlsütéssel vigyázzatok, kiszáradhat még a baconköntös alatt is!Jó étvágyat hozzá!