Citrompite

  • 2016.09.26.
  • 2

Van egy blog, ahol mindig megtalálom a nekem való édességet. Ez Szofika blogja, nem titok, már régóta odavagyok érte. Szofi valahogy mindig eltalálja az ízeket, arányokat és tudom, ha tőle választok, az mindig nyerő lesz!Így volt ez most is, amikor megláttam egy nyereményjátékában a citrompitéjét. Mivel közeledett férjuram születésnapja és ő nem rajong a tortákért, el is határoztam, hogy ezt a citrompitét fogom neki megsütni. Bejött a terv, férjúr imádta, morzsa sem maradt belőle :)Szofikám, ismét köszönöm a tippet!Hozzávalók egy 23x23 cm-es szögletes, vagy 23 cm átmérőjű köralakú piteformához:A tésztához:250 gramm liszt70 gramm porcukor125 gramm vaj2 tojás sárgájaA krémhez:5 egész tojás140 gramm cukor150 ml habtejszín2 citrom kifacsart leve és biocitrom esetében reszelt héjaA tészta hozzávalóit alaposan összegyúrtam, majd elfeleztem, az egyik felét tettem a fagyasztóba, a másik fele ment a hűtőbe 1 órára, hogy kihűlve könnyen nyújthatóvá váljék.1 óra múlva a sütőt előmelegyítettem 160 fokra,
a lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtottam és kibéleltem vele a sütőformát úgy, hogy legyen bőven pereme is. Visszatettem az egészet újabb fél órára a hűtőbe, így sokkal szebben fog sülni a tészta. Majd úgynevezett vakon sütést csináltam, azaz a hűtőből kivéve a tésztával bélelt piteformát,először villával megszurkáltam a tésztát, majd sütőpapírt tettem a tetejére, amire babot öntöttem és így sütöttem 10 percig, majd a babot és sütőpapírt levéve róla újabb 20 percig sütöttem.A krém hozzávalóit robotgéppel összekevertem, majd a tésztára önötttem és további 20 percig sütöttem.A tésztánál megmaradt 2 tojásfehérjét 1 evőkanál porcukorral keményre felvertem, majd a remegős citrompitét a sütőből kivéve, kanállal a tetejére halmoztam és újabb 10 percre visszatoltam a sütőbe.A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd szép szeletekre vágva tálaltam.

Címkék

Édesség