Mennyei diótorta

  • 2015.03.14.
  • 7

Megláttam és beleszerettem. Ez az a torta, amit azonnal el kell készíteni. Két, általam nagyra becsült és nagyon kedvelt bloggerina is elkészítette. Először Györgyusz ITT, majd követte Zsuzsi ITT, végül nálam landolt a recept, amiben semmit nem változtattam - és milyen jól tettem.A család teljesen el volt ájulva, egyhangúan megszavazták, hogy húsvétkor ugyanez a verzió legyen az asztalon, krémje kevéske tojáslikőrrel megbolondítva. Nos, rajtam nem fog múlni:-) De lássuk ezt a valóban MENNYEI diótortát.Hozzávalók:a piskótához:5 tojásfehérje2 csepp citrom12 dkg barna cukor25 dkg darált dió
a krémhez:5 tojássárgája1,5 dl tejszín4 dkg barna cukor 1 evőkanál vaníliás pudingpor5 dkg fehér csokoládé20 dkg vajGrillázs:20 dkg cukor5 dkg tisztított dióA piskótához a tojásfehérjéket a 2 csepp citromlével keményre vertem, majd hozzáadtam a cukort, végül a darált diót egy fakanál segítségével óvatosan belekevertem.Egy 23 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát és 170 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.A sütőből kivéve hagytam kicsit hűlni, majd először a kapcsos sütőforma szélét szedtem le róla, később az alját is leszedtem, de a sütőpapírt már csak akkor, amikor teljesen kihűlt. Nagyon óvatosan kell a tésztával bánni, mert borzasztóan törékeny. Én Zsuzsi tanácsára betettem a kész
és már kihűlt piskótát 2 órára a hűtőbe. Így könnyebben félbe tudtam vágni.Amíg a tészta hűlt, előkészítettem a krémet: a tojássárgákat a tejszínnel, a cukorral és a pudingporral csomómentesen elkevertem, majd vízgőz felett kb 12 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. A sűrű krémet levettem a vízgőz fölül és beletördeltem a csokoládét, majd addig kevergettem, amíg az össze csokidarabka el nem olvadt. Majd - még a langyos krémbe - apránként beledolgoztam a szobahőmérsékletű vajat, végül a krémet is a hűtőbe tettem, hogy kicsit dermedjen.A piskótát félbevágtam, a krém felével megkentem, majd rátettem a piskóta másik felét (kicsit töredezett, de szépen eligazgattam) és a maradék krémmel bevontam az egészet. A grillázshoz először is kikentem olajjal egy kis tepsit. Majd egy kislábosban a cukrot hagytam megolvadni, karamellizálódni (érdemes a legalacsonyabb lángon, néha meglötyögtetve, nehogy odaégjen), majd, amikor már teljesen elolvadt és szép barna színe lett, belepotyogtattam a diódarabokat, kicsit megkevertem és már öntöttem is ki a kiolajozott tepsire. Nagyon gyorsan és óvatosan dolgozzunk vele, mivel egyrészt a karamell iszonyú gyorsan dermed, másrészt rettenetesen forró.Hagytam kihűlni, majd egy mély műanyag tálba tördeltem és egy klopfolóval apróra zúztam.Ezzel a diógrillázzsal szórtam meg a tortát úgy, hoyg a fele grillázst félretettem a tálaláshoz.(Mivel a grillázs nedvesség hatására megpuhul).A tortát 3 órán át hagytam a hűtőben összeérni, de legfinomabb állítólag másnap. Nos, ezt sosem fogom megtudni, mert az utolsó morzsa is elfogyott belőle :)A maradék grillázzsal megszórva tálaltam.

Címkék

Édesség Torták