Olasz citromos pite

  • 2020.09.19.
  • 8

Egy olasz főzős oldalon, Benedettánál láttam meg
ezt a citromos crostata-t, video receptben. A tésztája nem ugyanaz, és a krém mennyiségén is változtattam, de az ötlet innen származik. A pitetésztát a régi jól bevált receptem szerint készítettem, igaz kicsit sok a mennyiség, de még kiszaggattam belőle 1 tepsi linzer karikát, ami jó lesz majd kávé mellé. 28 cm-es piteformában készítettem, így számoljátok a mennyiséget. Amiért megragadott ez a recept, és ki akartam próbálni, az az, hogy a krémmel együtt lehet sütni a tésztát, és így lehet a tetejét is tésztával díszíteni. Az eddigi citromos pitéimnél, a tésztát vaksütéssel megsütöttem, és utána töltöttem meg lemon curd-del, majd habcsókkal díszítettem. Ez egy kicsit más krém, nincs benne vaj, csak tojás és keményítő, de szerintem nagyon finom krémes az állaga, és édeskésen savanykás a citromtól.
Hozzávalók: Pite tészta:500g finomliszt250 g vaj
200g porcukor1 egész tojás2 tojás sárgájafél csomag (6g) sütőpor2 evőkanál tejföl1 csipet só1 kk. vaníliaesszencia
Citromkrém:75oml tej45g kukoricakeményítő3 egész tojás150 g porcukor1 citrom reszelt héjafél-1 citrom leve ( ízlés szerint)1kk. Szicíliai citromaroma ( opcionális)
Elkészítés:A pitetésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval egy közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva fél-1 órára a hűtőbe tesszük.Addig elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük melegedni a tűzre. A tojásokat a keményítővel, a cukorral, és citrom héjával kézi habverővel jól elkeverjük. A meleg tejből öntünk kicsit hozzá, hőkiegyenlítünk, majd az egészet a tejhez öntjük, és lassú tűzön, kevergetve, besűrítjük. Tűzről levéve, hozzákeverjük a kifacsart citrom levét, majd folpackkal lefedve ( hogy ne bőrözzön be) félretesszük.A piteformát kivajazzuk és lisztezzük. Nálam most egy fém, kivehető aljú piteformában készült, de lehet kerámia sütőtálban is készíteni. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3mm vastagságra kinyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével rátesszük a piteformára, beleegyengetjük és a fölösleges széleket levágjuk körben. Beleöntjük a citromos krémet, nem baj ha még langyos, és nem hűlt ki teljesen. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk és tetszőleges mintákat, rácsokat készítünk rá. Az eredeti receptben csak szélesebb rácsok voltak, úgy is nagyon guszta volt, de én egy kicsit jobban díszítettem, ez egyénileg ki hogyan szeretné. Az elején említettem, hogy ez a tészta mennyiség kicsit sok lesz, de arányában nem tudtam volna jól megadni nektek a receptet lecsökkentve, ezért inkább azt javaslom amit én is csináltam, hogy vagy kis linzereket, kekszeket szaggassatok belőle, vagy kisebb tart formákat lehet belőle kisütni, amit le is lehet fagyasztani, és esetleg később megtölteni.A sütőt alsó-felső sütésen 180 fokra előmelegítjük, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Figyelni kell a sütőt, mert mindenkié más, ha már látjátok, hogy barnul a széle és a teteje, akkor kész van. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!