Százforintos szelet

  • 2020.01.19.
  • 4

Ez a sütemény egy igazi retró családi recept, szintén a gyermekkoromból a sokat emlegetett sóstói Keresztmamámtól való.
A nevét nem tudom miért százforintos, az interneten inkább "Vendégváró szelet"-nek hívják, de nálunk csakis százforintosnak nevezték, ami valószínű abban az időben egy drágább süteményt jelentett.???? Ünnepekkor ez a sütemény (is) mindig készült, még a
fatörzs, a zserbó, és a mézes-krémes mellé .... akár Húsvét,
Karácsony .... vagy csak egy disznóvágás volt a családban. Nagy háztartást vitt a Kersztanyám, persze ez az egész családunkra is jellemző, de valahol úgy gondolom tőle, Édesanyám nővérétől ered, ez a gasztronómia iránti rajongásom. Sok éve nincs már köztünk, de a receptjei, és a sok emlék a terített asztalairól, a mai napig bennünk élnek. Ne tévesszen meg senkit az angyalka, nem karácsonyra készült, a mostani apropója a sütinek az, hogy a lányom pár hónappal ezelőtt, nagy életmódváltásba kezdett, és a nagyon elfoglalt munkája mellett, beiktatta a napirendjébe a rendszeres testmozgást egy személyi edző segítségével. Ma volt a 100. alkalom az edzőteremben, amit ezzel a 100 Ft-os süteménnyel ünnepeltek meg, megköszönve az edzőnek a nagyon sikeres és látványos munkáját. Persze csak egy-egy kis szelettel, de azért ennyi munka után néha bűnözni is lehet. ????Az eredeti kézzel írott receptet is befotózom és felteszem ide, de a leírásban kicsit változtattam a mennyiségeken az én tepsim méretéhez igazítva. A receptben szereplő zsírt én nem cseréltem le vajra, de aki szeretné annak a mértékegység 8 dkg zsír felel meg 10 dkg vajnak. Ez az adag kb. 25x35 cm-es tepsihez felel meg, és ahogy látjátok a képen egy magasabb piskóta réteggel készítettem.Hozzávalók:Piskóta:4 tojás16 dkg liszt16 dkg kristálycukor1 csomag sütőpor4 evőkanál víz4 evőkanál étolajcsipet sóKakaós lapok:35 dkg liszt10 dkg zsír1 egész tojás20 dkg cukor (nálam 15 dkg)1 csomag sütőpor4 dkg holland kakaópor
kb. 0,5-1 dl tej ( amennyi kell az összegyúráshoz)Krém:5 dl tej5 evőkanál liszt (10 dkg)25 dkg vaj20 dkg porcukor2 teáskanál rum (vagy aroma)Tetejére csokimáz:10 dkg vaj10 dkg porcukor3 púpos evőkanál holland kakaópor2 evőkanál tej (lehet víz is)Elkészítés:Először a piskótát készítjük el. A tojásokat ketté választjuk, a sárgájához hozzámérjük a cukrot és 4 evőkanál vizet, a fehérjéhez egy csipet sót. A lisztet kimérjük, és hozzákeverjük a sütőport. A tojássárgákat jól kikeverjük, amikor már fehéredik akkor vékony sugárban hozzácsurgatjuk a 4 evőkanál étolajat, végül hozzákeverjük a lisztet, és a felvert tojásfehérjehabot. Sütőpapíros tepsibe öntjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig készre sütjük.Amíg a piskóta sül, összeállítjuk a kakaós tésztát. A hozzávalókat egy tálba mérjük és annyi tejjel, amennyi szükséges egy közepesen lágy tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk, és egy-egy lapot nyújtunk belőle, lehetőleg akkorát, amekkora a piskóta lesz.Sütőpapíros tepsire/sütőlapra tesszük, és 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészül vigyázni kell, mert nagyon törik.Ha a lapok kisültek, következik a krém. A tejből és lisztből egy besamelt főzünk, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tejes krémet, végül rummal ízesítjük.
Összeállítás:Az egyik kakaós lapot megkenjük a krém felével, majd erre jön a piskóta lap, amit a krém másik felével kenünk meg. A tetejére a második kakaós lap, amit majd ha összepuhul kicsit, akkor csokimázzal lekenünk. Érdemes előző nap összeállítani, mert a kakaós lapoknak kell idő míg megpuhul a krémtől. Fóliával letakarva hűvös helyre tesszük pár órára, vagy másnapig.A csokimázhoz a hozzávalókat