MÉZES-KRÉMES

  • 2019.12.27.
  • 6

A mézes-krémes, nálunk minden ünnepen az elmaradhatatlan sütemény. Eddig csak azért nem került fel a blogra, mert nem tudtam pontos mennyiséget leírni, mivel a lapokat én mindig az apró mézeskalácsokkal együtt szoktam kisütni, és csak szemre vettem el a tésztából a 3 lapra valót. Most viszont lemértem, hogy meg tudjam írni hozzá a receptet. Többek között azért is szeretem, mert a lapokat jó előre el lehet készíteni, és csak előző nap megtölteni, hogy legyen ideje bepuhulni. Kerek tortaformában is készítettem már, úgy igazi ünnepi tortát lehet belőle varázsolni.
Sok helyen 4 lapban készítik, és középen van egy lekváros réteg, és mézes zserbónak is nevezik.
A mi családi receptünk szerint 3 lapban készül, az alsó lapot kenjük meg lekvárral, de közvetlen arra is kerül krémréteg. A krém másik fele a következő lapra, és a tetejét pedig lecsokizzuk. A másik amiben eltér, hogy nem a grízes krémmel töltjük, hanem egy pudingos, főzött vaníliás krémmel. A tésztát annyira nem centiztem ki, picit több lesz a mennyiség, de a maradékot ki lehet szaggatni apró mézeseknek. A lényeg, hogy 1-1 laphoz 30 dkg tészta kell, amit jó vékonyra kell kinyújtani.Hozzávalók:50 dkg finomliszt15 dkg porcukor1,5 dkg szódabikarbóna1 evőkanál mézes fűszerkeverék
15 dkg vaj
1,5 dl méz2 db M-es tojáscsipet só Krém:7 dl tej2 csomag vaníliás pudingpor ( Dr. Oetker)15 dkg porcukor25 dkg vaj2 tk. vaníliaesszencia
házi baracklekvár egy lap megkenéséhez Tetejére:15 dkg étcsokoládé2 tk. étolajElkészítés:A mézeskalács tésztához a száraz anyagokat egy tálba mérjük és összekeverjük. A mézet a vajjal összeolvasztjuk, majd ha kicsit hűlt, a lisztes keverékhez öntjük, bele tesszük a felvert tojásokat és összegyúrjuk. Ennél a tésztánál az a jó, hogy kis pihentetéssel rögtön lehet nyújtani. Fóliával letakarva fél órát pihentetjük, majd kimérjük a lapok mennyiségét, "kigombócozzuk" és sütőpapíron egyenként kinyújtjuk. A maradékot kis mézeseknek kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt kisütjük. Vigyázni kell, mert ez nagyon sütőfüggő, akkor jó, ha szép borostyános színe van, de ne is égjen meg, mert akkor keserű lesz.A krémhez a pudingport kevés tejben csomómentesre elkeverjük. A többi tejet odatesszük főzni, majd beleöntjük a pudingot és lassú tűzön összefőzzük. A tetejére simítunk egy folpack fóliát és úgy hagyjuk kihűlni, hogy ne bőrözzön be. A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás krémet és azzal is tovább keverjük, míg egy selymes egynemű krémet kapunk.A lapokból célszerű egyet előre megkenni baracklekvárral, hogy kicsit rászáradjon, mert így könnyebb lesz rajta elkenni a krémet, nem csúszik, aztán úgy is újra visszapuhul majd.A krémet elfelezzük, egyik felét a lekváros lapra kenjük közvetlenül, a másik felét a következő lapra. A felső lapot megolvasztott csokoládéval kenjük meg. Legalább egy napot várni kell míg jól összepuhul, és szépen tudjuk majd szeletelni.Jó étvágyat hozzá! :-)