Sajtos és káposztás hajtovány

  • 2019.02.17.
  • 9

Ma végre kipróbáltam Limara csodás hajtovány receptjét, ami már régi tervem volt. Tartalmas levesek után, tökéletes második fogás. Nálunk ma francia hagymaleves kísérője volt, a sajtos pirítós helyett. Kívül ropogós héj, a rápirult sajttal, belül puha krémes tészta, nagyon finom. Imádok kelt tésztával dolgozni, ahogy megkel a tészta, és szinte életre kel a kezünk alatt. Nem mondom, hogy kis munka a dagasztás, főleg gép nélkül, de mindenképpen megéri a fáradozást, olyan isteni péksüteményeket lehet kelt tésztából készíteni. Limaránál még tepertőkrémmel láttam a hajtoványt, de a töltelékek száma végtelen .... én már várom a tavaszt, hogy medvehagymával is kipróbálhassam. :-) Hozzávalók:1 kg finomliszt2 csapott evőkanál só2 tojás sárgája1 dl étolaj5 dkg élesztőpici cukor6 dl tejSajtos töltelék:10 dkg vaj1 tk. só1 kisebb egész tojás15 dkg reszelt sajt + a tetejéreKáposztás töltelék:1 fej káposzta ( kb. 1 kg-os)kevés étolajsó, őrölt borsA lekenéshez:1 db tojásElkészítés:Az élesztőt 2 dl tejben, pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet, sót, egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, étolajat, és a felfutott élesztőt, majd lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A sajtos töltelékhez csak össze kell keverni a hozzávalókat. A káposztás töltelékhez a káposztát lereszeljük, kevés olajon megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A pirított káposztát célszerű előző nap elkészíteni, mert jó ha kicsit áll a sóban mielőtt pirítjuk, és elég sokat kell kevergetni is, hogy szép rozsdabarna legyen. Ha az egészet csak sajtosra készítenétek, akkor értelemszerűen meg kell duplázni a tölteléket, de a tojásból ugyanúgy csak 1 db (!) szükséges.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, és jó vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, mint egy bejglit, majd háromszögeket vágunk belőle, vagy inkább trapézokat, hogy stabilabban álljanak, ne boruljanak el sütés közben. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és még fél órát kelesztjük. A tetejét 1 felvert tojással megkenjük, a sajtost kevés reszelt sajttal megszórjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.