Jeruzsálemi kalács (Babka) - 7. blogszülinapra

  • 2019.01.09.
  • 4

Mivel is ünnepelhetném a blogom szülinapját, mint egy isteni finom, foszlós kelt kalács készítésével. Hagyomány már nálam, hogy ezen a napon mindig egy új receptet próbálok ki, és osztok meg veletek. Ez most sincs másképp, igaz számomra csak a töltelék és a csavarási forma új, a kalácstésztát már többször sütöttem. Az utóbbi időben több oldalon is szembe jött velem ez a nagyon tetszetős és gazdag kalács, így alig vártam már, hogy megkóstolhassam. A másik hagyomány, hogy ilyenkor visszatekintek az elmúlt évre, és írok róla egy kis összegzést. 2018 számomra nagyon mozgalmas és sűrű év volt, ezért kevesebb időm jutott a blogírásra, mint szerettem volna, de remélem ezt ebben az évben be tudom pótolni. Voltak nehézségek, de még több pozitív változás, új munkahely, és olyan lehetőség/kihívás, amit még ezután tudok majd megmutatni nektek.
*.....folyt köv..... ( bocsánat, nincs még kész a bejegyzés, holnap folytatom, kiegészítem, csak a szülinapi dátum miatt teszem közzé ma este)És most következzen a recept, amivel szeretném megköszönni, hogy az elmúlt évben is velem voltatok és biztattatok:Jeruzsálemi csokoládés kalács ( Babka)Hozzávalók:50 dkg finomliszt6 dkg porcukor2,5 dl tej2 dkg élesztő2 tojássárgája5 dkg olvasztott vaj1 csipet sóTöltelék:15 dkg étcsokoládé12 dkg vaj3 dkg kakaópor1 mk. őrölt fahéj5 dkg porcukor10 dkg durvára vágott dió5 dkg kandírozott narancshéjElkészítés:A lisztet egy csipet sóval és a porcukorral összekeverjük, közepébe egy kis mélyedést készítünk. Az élesztőt, langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk, és a tojássárgákkal együtt a liszthez adjuk, és elkezdjük a tésztát dagasztani, majd a végén az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Egy sima, fényes felületű tésztát kapunk, majd egy tálba téve letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A töltelékhez a csokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk. A porcukrot a kakaóval és a fahéjjal összekeverjük, majd az olvasztott csokihoz adjuk és ezzel is jól elkeverjük. A diót és a kandírozott narancshéjat apróra vágjuk.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelékkel, megszórjuk a dióval és kandírozott narancshéjjal, majd hosszanti irányban feltekerjük. Középen pizzavágóval kettévágjuk a tekercset, és töltelékkel fölfelé, összefonjuk. A tekercset ketté vágjuk, és egy-egy sütőpapírral bélelt vekni formába tesszük, majd ebben hagyjuk még 30 percet kelni. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.Az eredeti receptekben a sütőből kivéve, még egy cukorsziruppal lekenik, de én ezt a cukormennyiséget már kispóroltam belőle.

Címkék

7.