Bejgli új recept szerint
- 2019.01.01.
- 1
Az idén ( vagyis már tavaly:)) kipróbáltam egy sokak által kedvelt bejgli receptet, az Andi konyhája blogról, amit Limaránál láttam először. Ez a recept 6 rúd bejglire szól, és mivel én nagyobb (ipari:)) mennyiséget sütök, ezért úgy döntöttem, hogy változtatok a régi jól bevált 4db-os
bejgli receptemen. Nem csalódtam benne, tényleg nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, csak egy-két pici változtatást tettem a töltelékkel illetve a sütéssel kapcsolatban. A tészta receptje úgy szuper jó, ahogy van! A sütésénél azért voltam kénytelen változtatni, mivel nincs olyan hideg helyem (ami nem hűtő) ahol egész éjjel kint tudom hagyni a 6 db bejglit, és csak reggel kisütni. Pár órát hagytam állni nyitott ablaknál, utána kisütöttem, és így is nagyon szép lett. Akinek van hideg kamrája, vagy garázs ahová ki tudja tenni, az csak másnap reggel süsse ki. Nekem is van kis spejzom, de nem elég hideg ahhoz, hogy ott merjem hagyni egész éjszakára. A másik változtatást a tölteléknél tettem, mert nekem túl vizes lett a 0,5 l víztől, ami azért nem jó, mert akkor kireped, illetve "behorpad" a bejgli. A tölteléknek "vizes homok" állagúnak kell lennie, vagyis nem száraz, de nem is túl nedves. A töltelék amúgy is mindenkinél más, hogy teszünk-e bele citromhéjat vagy mazsolát, mennyire édesen szeretjük...stb., ki-ki a maga ízlése szerint készíti. Alapszabály, hogy a tölteléknek ugyanannyinak kell lennie, mint a tészta súlyának, vagyis nekem 29 dkg-os a tésztám ( eredeti receptben 27 dkg), ehhez 29 dkg töltelék kell. Bármennyire szeretnénk jó sok tölteléket, ennél többet nem szabad, mert akkor biztos kireped az oldala.
Hát ennyi sok beszéd után :), következzen végre a recept:Hozzávalók: ( 6 db bejglihez)90 dkg finomliszt25 dkg margarin (nálam vaj) 12,5 dkg zsír10 dkg porcukor1 dkg só2,5 dkg élesztő ( nem kell felfuttatni!)2 db tojássárgája1 dl hideg tejszín (nálam Aldis zacskós)2 dl hideg víz+ 2 tojás a lekenéshez Töltelék: (6 db bejglihez)70 dkg dió50 dkg kristálycukor15 dkg kekszmorzsa0,5 liter víz (nekem 0,4l elég volt)reszelt narancshéjpici fahéj20 dkg mazsola
vagy:
70 dkg mák50 dkg kristálycukor15 dkg kekszmorzsa0,5 liter víz (lehet kicsit kevesebb)reszelt citromhéjkéshegynyi őrölt szegfűszeg20 dkg mazsolaA tölteléket készítjük el először, a vizet kimérjük a cukorral, felforraljuk, vagyis cukorszirupot főzünk, majd a száraz anyaghoz öntjük. Jól elkeverjük, és megvárjuk míg teljesen kihűl. "Vizes homok" állagúnak kell lennie, ne legyen száraz, de ne is folyjon, kézzel teríthető legyen, akkor nem fog kirepedni a bejglink. Nekem a dióshoz jóval kevesebb víz kellett, kb. 0,4l, a mákos
majdnem felvette a 0,5l folyadékot. Ezt ki kell tapasztalni, és óvatosan, csak részletekben hozzáönteni a szirupot. A diós, ha nagyon vizes lesz, nem lehet jól elteríteni a tésztán, és úgy tűnik majd mintha kevés lenne benne.