Tócsni, lepcsánka, matutka ...

  • 2014.11.12.
  • 0

A krumpli tócsni egy hagyományos magyar étel, szinte az egész országban készítik, csak mindenhol más néven ismerik. A legelterjedtebb neve a tócsni, de nevezik lepcsánkának ( lapcsánkának), cicegének, krumpliprószának, rösztinek .....stb.... gyermekkoromban a nagymamám matutkának nevezte. Az elkészítése is legalább ennyire változatos, lehet más zöldségekből is készíteni, sárgarépából, céklából cukkiniből ... . A Cukkinis tócsni receptem az egyik legnépszerűbb bejegyzésem a blogon.Most a klasszikus burgonyás alapreceptet szeretném bemutatni, ahogy a mi családunk szereti. A Mamám régen nem ilyen kis lepénykéket sütött belőle, hanem tepsiben sütötte ki az egészet, úgy hogy kizsírozta a tepsit, beleöntötte a masszát, tetejére locsolt még egy kevés zsiradékot és szép pirosra sütötte a sütőben.Annyira imádtuk, főleg a szélét és a sarkát ami olyan jó ropogósra sült ..... az valami mennyei volt !!! :)
Hozzávalók :1 kg burgonya2 egész tojás2 gerezd fokhagyma4-5 evőkanál liszt ( burgonyától függ)sóborsolaj a kisütéshezElkészítés :A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a két tojást, az áttört fokhagymát,ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ezt jól elkeverjük. Legvégén kanalanként csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, annyit hogy ne túl folyós, de ne is legyen kemény massza. A mennyiség burgonyafajtától is függ, mert ha lisztesebb fajta akkor kevesebb kell, ha vizesebb akkor kicsit több.10-15 percet állni állni hagyjuk, addig előkészítjük a serpenyőt, és felforrósítjuk az olajat, majd evőkanállal kis halmokat rakunk amit kissé ellapítgatunk, és mindkét oldalát szép pirosra kisütjük. Egyszerre annyit süthetünk, amennyi a serpenyőbe fér (nálam 4db), utána papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.Langyosan fokhagymás tejföllel megkenve
a legfinomabb ! :)Jó étvágyat hozzá ! :-)