Őszibarackdzsem

  • 2017.08.18.
  • 9

ŐszibarackdzsemTavaly nyáron készítettem először, mert a férjem szüleinek a kertjében rengeteg lédús, édes finom sárga húsú barack terem. Idén 5 kg barackból készült a dzsem, és irtó finom lett.
Gyorsan készen van, nem kell órákig főzni, dzsemfix-et használok hozzá.
Hozzávalók:
kb. 15-16 db lekvárhoz való közepes méretű üveg
5 kg pucolt darabolt barack
120 dkg cukor6 csomag Oetker dzsemfix 3:1Ezt mosogatógépben elmostam 70 fokon. Új tetőket vásároltam hozzájuk és természetesen azokat is elmostam.
Ezután egy sütőpapíros tepsire tettem az üvegeket és a tetőket .A barackot megmostam pucoltam, kimagvaltam és daraboltam. Ez után a nettó súlya 5 kg lett.
Ehhez kimértem 1 kg 20 dkg cukrot és 6 csomag dzsemfix 3:1-ben zselésítőt. Ezt alaposan elkevertem és félretettem.A barackot turmixoltam majd feltettem főni. A sütőt 100 fokra előmelegítettem és betettem az üvegeket.
Kislángon folyamatosan kevergettem a gyümölcsöt, míg fel nem forrt. 15 percet bugyogtattam kis lángon szintén folyamatos keverés mellett. Ezután hozzátettem a cukros dzsemfixet és még 15 percet főztem.Kivettem a sütőből a 100 fokon kifertőtlenített üvegeket és forrón beletöltöttem a dzsemet. Én egy kisméretű merőkanalat használok erre a célra. A tetőt szorosan racsavartam és fejreallitottam egy fél órára. Ezután egy nagy vájlingba tettem őket és bebugyoláltam. Ebben hagytam kihűlni. Mikor teljesen kihűlt mehet a kamrapolcra. 12 nagyobb és 4 kisebb üveggel lett, ebből egy nem lett tele már csak kB. 3/4 reszeig, azt ma el is pusztitottuk.