Nutrifree almás pite

  • 2016.10.18.
  • 1

Nutrifree almás piteNagyon sok almás pitét csináltam már mióta diétáznom kell, de valahogy ez a liszt, a NF Dolci mégis mindig kimaradt. Nem is értem miért mikor az egyik kedvencem, nagyon sokat sütök Nutrival.
Elővettem hát a legrégebbi pite receptemet, még az első glutén és laktózmenteset, még Spar free from lisztből csináltam...jó régen volt :) és
amit ezen a linken találtok :) lefeleztem a mennyiséget és készítettem egy formában sült pitét :)
Azt hiszem az egyik legjobbat sikerült megsütni :) Nem mondom hogy annyira szép de nagyon finom :)
Jó állagú és omlós a tésztája, nem fojtós, nem szájpadlásra tapadós :)
Kétféle lisztet használtam, a Dolci mellé került a tésztalisztből is és hát nem rontotta el.Viszont ami fontos: még vett fel lisztet a tészta, a 25 dkg kevés volt, úgyis jó volt a tészta nagyon viszont nyújtásnál nehéz volt vele bánni, így még kb. 50 gr kellett hozzá amit a tésztalisztből tettem hozzá.
Írom, hogyan készítettem:Hozzávalók a tésztához:
250 gramm Nutrifree liszt (ez az alapmennyiség, de kellett még hozzá tenni) ebből 200 gr Nutrifree mix Per Dolci és 50 gramm Nutrifree Pasta Fresca - ehhez nekem még felvett 50 grammot Pasta Fresca-ból így tehát összesen 300 gr liszt ment bele, amiből 200 Dolci és 100 Fresca. De: nézni kell a tészta állagát gyúráskor és nyújtáskor, hogy igényli e még a pluszt. Tehát a 250 gramm liszttel kell kezdeni.
10 dkg cukor1 csomag vaníliás cukorfél csomag sütőpor125 gramm Aldi free from laktózmentes vaj hidegen kockákra vágva1 evőkanál citromlé125 gramm Aldi free from laktózmentes tejföl2 evőkanál Mester zsemlemorzsa
A töltelékhez:
8-9 db alma lereszelve, megpárolva fedő alatt 2 ek cukorral és némi Lucullus mézes kalács fűszerrel leszórva.
A tölteléket készítettem el először, az almákat megmostam, hámoztam és lereszeltem. Egy edénybe tettem leszórtam a cukorral és fedő alatt addig pároltam míg elfőtte a levét. Ekkor rászórtam a mézesfűszert, elkevertem és félretettem hűlni.Ezután a tésztához a szárazanyagot kimértem és összekevertem, kockára vágtam a vajat, ezt a szárazanyaghoz tettem és robotgéppel kevertetni kezdtem. Mikor már apróra morzsolta a vajat a gép, hozzátettem a tejfölt és a citromlevet is.
Alaposan kikevertettem a tésztát a géppel, majd lisztes kézzel gombócot formáltam, és hűtőbe tettem kb. 15 percre. Kikentem a piteformát vajjal és leszórtam rizsliszttel.
Kivettem a tésztát a hűtőből, kétfelé vettem, és na ekkor vettem észre a nyújtásnál hogy kellene még bele liszt és ekkor gyúrtam bele a plusz 50 grammot. Nekem így már tökéletes lett.
Az egyik tészta gombócot rizslisztes lapon kinyújtottam rácsavartam a nyújtófára és a piteformába tettem. A széleket eligazgattam és a maradékot levágtam.
Leszórtam a morzsával majd rásimítottam az almatölteléket.
A tetejére is szórtam morzsát, majd a másik tésztagombócot kinyújtottam és formákat vágtam ki belőle. Ez picit vastag lett, bár csak esztétikailag nem tökéletes, egyébként igen :) ezeket a virágokat a süti tetejére tettem.
A tetejét lekentem a tejfölös pohárban maradt maradék tejföllel és 180 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöttem a pitét.Sajnos este készítettem így a fotók nem igazán lettek jók, de ne riasszon el senkit tényleg nagyon finom lett :)