Kaporleves kölessel

  • 2018.04.20.
  • 6

Egy aranyszínű mag és egy harsogó zöld levél találkozása a fazékban. Harmonikus párost alkot ez a két növény, ez abból is látszik, hogy rendkívül ízletes levest készíthetünk belőlük. 
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 csésze köles, 1 kis fej hagyma, (lehet 2-3 db újhagyma is zöldjével együtt), 2 csokor kapor, 1 evőkanál napraforgó olaj, 1 csipet só, egy késhegynyi pirospaprika, 3 evőkanál tejföl vagy növényi tejszín. 
Elkészítése: A kölest megmossuk, majd egy serpenyőben, olaj nélkül aranybarnára pirítjuk. Egy lábosban olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk az apróra vágott kaprot és együtt kavargatva pirítjuk még. Pirospaprikával megfűszerezzük, beletesszük a kölest és feleresztjük 1 liter vízzel és egy csipet sóval ízesítjük. Forrástól számítva 15-20 percig takaréklángon főzzük. Az utolsó 5 percben elkészítjük a habarást: egy csészébe kiszedünk a forró léből és a tejfölt ebben simára keverjük, majd beletesszük a levesbe és még egy pár percig főzzük. Tálaláskor még egy kevés miszót vagy szójaszószt keverhet mindenki a tányérjába, ettől még pikánsabb ízt kap – s egyben a bélflóránknak is jót teszünk vele. 
Fotó: Szepesi Dóra