Zabcibere

  • 2017.05.05.
  • 8

Nem is gondolnánk, milyen egyszerűen készíthetünk üdítő italt! A kenyéritalhoz hasonlóan tejsavas erjesztéssel készül, tavasszal, böjt idején nagyon előnyös a fogyasztása, persze bármikor ajánlott. Mint a többi tejsavas erjesztéssel készült étel, ital (például a kovászos uborka, savanyított káposzta) nagyon jótékonyan hat az emésztésre. Elkészítése: egy kancsóba vagy befőttesüvegbe tegyünk 3-4 evőkanálnyi zabpelyhet, 1-2 evőkanálnyi zabkorpát öntsük fel 1-1,5 liter langyos vízzel, fedjük le és hagyjuk állni. Egy-két nap múlva beindul az erjedés, ha megkóstoljuk, már savanykás íze van. Reggel egy pohárkával öntsünk le a levéből úgy, hogy a sűrűje a kancsóban maradjon, és igyuk meg apró kortyokban éhgyomorra. Nap közben is fogyaszthatjuk.