Áfonyás mákbrownie liszt-, cukor- és tejmentesen

  • 2018.01.13.
  • 1

Cukrászként teljesen tisztában vagyok vele, hogy januárban a vendégek komoly százaléka a karácsonyi túlkapások okozta lelkiismeret-furdalása miatt nem nagyon mer sütit enni, kivéve, ha az valamilyen szempontból diétásnak nevezhető. Mondjuk, nincs benne liszt meg cukor. Nos, ebben a tortában NINCS!Mondhatnám, hogy gluténmentes, de nem mondom soha az általam készített paleo tortákra – mint amilyen ez is -, mivel gluténmentesnek csakis olyan élelmiszert nevezhetünk, amely a készítése során sem érintkezhetett guténnal, ez pedig nálunk sem otthon, sem az üzemben nem áll fenn, hiszen lisztet is használunk egyéb tortákba jócskán. De persze, ezt az érintettek nagyon jól tudják, inkább azok miatt mondom, akik meglepnék gluténérzékeny ismerősüket bármilyen étellel: mindig meg kell kérdezni, hogy okoz-e problémát számára, ha nem gluténmentes terepen készült az amúgy lisztmentes élelmiszer.
Ennek a sütinek az ötletét a Delejes derelye blogon találtam, Erika receptje alapján készítettem el a saját verziómat. Hozzávalók egy kis, 22 cm átmérőjű formához:
20 dkg darált mák
2 ek tápiókakeményítő (más keményítő, vagy pl. kukoricaliszt is jó)
7 dkg nyírfacukor vagy eritrit
2 tojás
2 dl kókusztej
15 dkg (fagyasztott) áfonya

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket. Aztán összevegyítjük a két tál tartalmát, a végén hozzáadva az áfonyát (ha valaki gondolkodott volna rajta, hogy most az száraz vagy nedves…:-))
Sütőpapírral borított 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a masszát, és 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy a közepe ne legyen kemény, hanem inkább remegős. Így lesz olyan klassz brownie állaga, ahogy az talán az alsó képen is látszik.
Teljesen kihűtjük, utána tudjuk leválasztani a sütőpapírról, és szépen szeletelni. Valaki azt mondta a facebookon, hogy borzalmasan ronda, nos, ha így van – én azt hiszem, elfogult vagyok -, akkor is vállalom. Ugyanis olyan finom, hogy innentől kit érdekel.

Megkóstolnátok?