Túrós pogácsa sajttal (élesztős)

  • 2021.04.02.
  • 1





Isteni finom pogi, a tetején roppan a sajt, belül puha, nem száraz, nem fojtós.


Hozzávalók:35 dkg rétesliszt25 dkg finomliszt25 dkg vaj25 dkg túró1 dl tejföl2 db tojás sárgája1 púpozott teáskanál só0,8 dl tej + 1 teáskanál cukor + 4 dkg élesztőA tetejére: 1 egész tojás a kenéshez, 20 dkg sajt a szóráshoz

Elkészítés:A liszteket egy nagy tálba szitáltam és elkevertem benne a sót.Az élesztőt a langyos cukros tejben elkevertem, és meleg helyen felfuttattam.A lisztben elmorzsoltam a vajat és a túrót. Hozzáadtam a felfutott élesztőt és a tejföllel elkevert tojássárgákat, majd összegyúrtam.A tésztát lefedett tálban meleg helyen kb. 1 órát kelesztettem.A sütőt előmelegítettem 180 fokra.A tésztát kb. ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét beirdaltam és kis pohárral kiszaggattam.A pogikat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, tetejüket megkentem felvert tojással, és jó bőven megszórtam reszelt sajttal. Még 10 percig hagytam kelni a tepsiben.180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem.