Zabpehelylisztes cukormentes piskóta vaníliás krémmel

  • 2018.12.29.
  • 9

Finom vaníliakrémes piskóta, cukor és fehér liszt nélkül.
Hozzávalók a piskótához:20 dkg zabpehelyliszt9 db tojás14 dkg xillit1 púpozott teáskanál sütőpor

A piskóta elkészítése:A sütőt előmelegítettem 175 fokra.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. (Épp akkorára kell vágni a papírt, mint a tortaforma alja, ne lógjon túl, különben belesülhet a tésztába.)A lisztet elkevertem a sütőporral.A tojásokat szétválasztottam.A tojássárgákat 10 dkg xillittel elektromos habverővel krém állagúvá kavartam.A tojásfehérjéket elektromos habverővel felvertem, majd hozzáadtam 4 dkg xillitet és pár percig tovább kevertem.A tojássárgás keverékhez adtam a liszt kb. egyharmadát, és fakanállal óvatosan forgatva belekavartam.
Ezután hozzáadtam a tojásfehérjehab harmadát, és nagyon óvatosan forgatva (hogy a hab ne törjön, finoman, laza mozdulatokkal forgatva a nagy fakanállal) beledolgoztam.Következett a liszt második része, majd megint hab, megint liszt és legvégül megint hab.A kész masszát kapcsos tortaformába öntöttem, és a sütőbe toltam. Hogy ne égjen meg a teteje, ráterítettem egy darab sütőpapírt.175 fokon sütöttem 10 percig, majd a sütőt 160 fokra visszavéve még kb. 25 percig sütöttem.Amikor megsült, félig nyitott sütőajtónál hagytam kihűlni, hogy ne essen össze.A krém hozzávalói:őrölt bourbon vanília7 dl tej60
gramm kukoricakeményítőeritrit ízlés szerint

A krém elkészítése:A keményítőt kikevertem egy kevés tejjel, majd hozzáöntöttem a maradék tejet és felforraltam.Őrölt vaníliarúddal ízesítettem és eritrittel édesítettem, majd megkentem vele a kettévágott piskótát. A süti tetejére reszelt cukormentes csokoládé került.