Briós

  • 2012.10.23.
  • 4


Nagyon finom foszlós kalácskát sütöttem ma.
Nem a bevált receptjeimhez nyúltam.
Szeretek kísérletezni, újat kipróbálni.
Most is így történt.
Azt már régóta tudom, hogy a joghurt igencsak jót tesz a kelt tésztának.

Zsiradék helyett pedig
mascarponét használtam. Könnyű lágy tészta lett, kisülve pedig foszlós, édes.40 dkg finomliszt2 dkg élesztő1 tk cukor2 ek langyos víz150 gr joghurt1 tojás2 ek mascarpone9 dkg cukorA lisztet tálba szitáltam, közepébe mélyedést, amibe élesztőt morzsoltam. 1 tk cukorral, és 2 ek vízzel, valamint
liszttel betakartam. 20 percig pihentettem.
Ezután hozzáadtam a tojást, joghurtot, és a mascarponét. Kézzel megdagasztottam. Letakarva pihent a tészta 1,5 órát. Ezután 100 gr-os darabokra osztottam, ezeket pedig 3 részre. A tésztadarabokat 15 illetve 20 cm-es rudakká formáztam. A rövideket hármas fonásban megfontam.A hosszabbakat szintén, aztán a végüket összeragasztottam, így valamiféle briós formát kaptam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket. Tetejüket vizes tojássárgájával megkentem. Addig pihentek, amíg a sütő 200 fokra melegedett. 20 perc alatt megsültek.