Glutén- és laktózmentes rizstorta

  • 2013.04.22.
  • 4

Szépen lassan engem is utolért az egészségesebb édesség mánia. A mánia enyhe túlzás, mégis megleptem magamat is azzal, hogy a csokoládés, karamelles desszertek képeit szívesen nézegetem ugyan, de amikor édességet készítek, más irányba kattog az agyam. Lehet, hogy ez a tavasz miatt van, és az is lehet, hogy az egy éves Leo miatt, akit nem szeretnék még édesség nagyágyúkkal bombázni. Azt viszont már nem tehetem meg vele, hogy mi eszünk valamiből és ő nem kap. Heves ellenállást mutat. Végül pedig az is az okok között szerepel, hogy egyre több irányból érkeznek a figyelmeztető jelek, hogy nem csak lehet, de érdemes is egy kicsit másképp gondolkodni. Ez nem jelenti azt. hogy nem lesz több tejszínes fagyi vagy karamellás torta. Csak azt, hogy lesz más is. Aztán ki tudja hova lyukadunk ki.
Gyömbéres citromos rizstorta

Ez a rizstorta nem csak glutén- és laktózmentes, de cukor is kevés van csak benne. És mi a csapda? Nincs. Van helyette sok kandírozott gyömbér és reszelt citromhéj, kókusztej és rizstej, tojás és rizs. Nagyon szerettük. Szaftos, könnyű, mégis nagyon ízgazdag. Nem is desszret volt, hanem főfogás egy tartalmas leves után. El fogom készíteni újra, amikor már van sok friss gyümölcs és lekvár helyett kompóttal ehetjük. Csodálatos lesz. Illatos, színes és egészséges.
Recept
(25 cm-es formához)
4 dl kókusztej7 dl rizstejegy csipet só20 dkg kerek szemű rizs7 dkg nádcukor2 ek finomra vágott kandírozott gyömbér1 ek finomra vágott kandírozott citromhéj1 ek frissen reszelt cirtomhéj1 tk vanília kivonat4 tojás2 ek szeletelt mandulamandula (vagy más semleges ízű olaj) olaj a forma kikenéséhezA rizstejet és a kókusztejet közepes lábosba öntöm, felforralom. Beleöntöm a megmosott rizst és a sót, alacsony lángon, fedő nélkül addig főzöm, amíg a rizs puhára fő és felveszi az összes folyadékot. Gyakran megkeverem. Amikor puding sűrűségű, hozzákeverem a cukrot, a citromhéjakat és a kandírozott gyömbért. 2 percig főzöm, majd elzárom a lángot és langyosra hűtöm a masszát. Hozzákeverem a tojássárgáját is és hagyom teljesen kihűlni.A sütőt 165 fokra előmelegítem. Egy 25 cm-es kapcsos tortaformát kikenek olajjal és megszórom szeletelt mandulával. A tojásfehérjékből lágy habot verek és a rizses masszával három lépésben óvatosan összeforgatom. Az előkészített formába öntöm és beteszem a sütőbe. Kb. 1 órát sütöm, amíg aranybarna lesz és, ha megszúrom nem tapad a villára. A sütőből kivéve hagyom a formában kihűlni, csak ezután veszem ki és szeletelem. Akár éjszakára is be lehet a formában hűteni. Lekvárral vagy kompóttal kínálom.