Sült, sonkás gombóc

  • 2014.01.12.
  • 0

Kezdődjön egy újabb év a Levinen!Mégpedig nem is akárhogy, egyből egy kis malackodással!Az újévi lencse-füstölt hús hagyománya, hasonlóan a húsvét időszakához mindig termel egy kis sonkamaradékot, amit pedig vétek lenne veszni hagyni.Készítettem már sonkát gombóctésztába beletöltve, most pedig lustaságomból adódóan ledarálva egyenesen a masszába kevertem az ízes sódort. (Ez népesen a sonka, csak így fellengzősebben hangzik). Majd, hogy tovább variáljam: olajban kisütöttem.Ez összekevert, ez kifőzte, emez megsütötte, ez mártogatóst készített hozzá, ez az icipici pedig mind megette... Vendégváró fogásnak, party-falatkának is kínálhatjuk.Hozzávalók:fél kg burgonya1 tojás2 evőkanál búzadara1 evőkanál olajúgy 150 g lisztsómaradék füstölt sonka, ledarálvaolaj a sütéshez4-5 evőkanál tejföl3-4 evőkanál majonézegy-két teáskanál ecetes torma ízlés szerintreszelt sajt a tálaláshozA krumplit meghámoztam, felkockáztam és sós vízben puhára főztem. Összetörtem, majd hagytam kihűlni. Belekevertem a tojást, a darát, az olajat, csipet sót és annyi lisztet, amitől rugalmas maradt a tészta, de már nem ragadt mindenhova. (A liszt mennyisége főleg a burgonya fajtájának függvénye.)Végül belekevertem a darát sonkát. Ezt lehet felaprított gombával, zsenge spenóttal vagy roppanósra főzött, felkockázott brokkolival is helyettesíteni.A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtottam, felkockáztam, és a kockákat apró gombócokká formáltam.Sós, lobogó vízben kisebb adagokban kifőztem.Leszűrtem, majd olajban kisütöttem a gombóckákat. Forrón megszórtam reszelt sajttal.A mártogatóshoz összekevertem a tejfölt, a majonézt és a tormát.