Vöröslencse-krémleves

  • 2013.10.26.
  • 4

Keleties hangulatú menüsorom előétele volt ez a vöröslencse-krémleves. Törökországból indultunk, majd az arab világon keresztül utazva (tabbouleh) Indiában kötöttünk ki (kheer, az évszaknak megfelelően kétféle szőlővel és fehér csokival megbolondítva). Már csak a varázsszőnyeg hiányzott... Na jó, ha nagyon akarom, az is megvolt!A levesből marad másnapra egy adag, ami talán még finomabb volt, mint a friss, mivel jól összeért és kihangsúlyozódott a fűszeressége. Érdemes előző nap elkészíteni. A sűrítést liszt, rántás és habarás helyett a burgonyában lévő keményítő végzi.Hozzávalók:100 g vöröslencse1 szál sárgarépa1 db burgonyafél fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1 kis konzerv sűrített paradicsom (70 g)1 zöldségleveskockasó, fekete borscurry, chiliőrölt köményjoghurtA répát, a krumplit, a fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Kevés olajon átpirítjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a lencsét, majd felöntjük vízzel. Beledobjuk a leveskockát, ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön főzzük. Ha a zöldségek megpuhultak botmixerrel pürésítjük. Elkeverjük benne a paradicsomot, ha kell még utána fűszerezzünk és további 5 perc alatt készre főzzük.Tálalásnál joghurttal kínáljuk.