Svéd hangulatban: vaníliakrémes áfonyatorta

  • 2013.09.26.
  • 8

Valahogy olyan svéd hangulatba kerültem...Ezért körösztapám által szemenként gyűjtögetett, Svédországból kukoricapelyhes dobozban "importált", itthon lefagyasztott áfonyából ezt az egyszerű, finom kávésüteményt készítettem. Elengedhetetlen mellé a JÓ (tehát nem svéd!) kávé és a még jobb társaság, anélkül meg se kóstoljuk, mert nem fogjuk érezni a skandináv erdők misztikumát és az áfonyatündérek édes varázslatát! :)Hozzávalók:5 tojás5 evőkanál cukor3-4 evőkanál rétesliszt3 evőkanál darált diócsipet sókéshegynyi sütőporfél csomag vaníliás pudingpor (főzni való)2 evőkanál cukor3 dl tej100 g fehér csokoládé2 dl tejszínáfonya (kb. 150 g)A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval, a sárgáját a cukorral és 5 evőkanál langyos vízzel keverjük habosra. A sárgájához kis adagokban hozzáadagoljuk az előzőleg elkevert diót, lisztet, sütőport. Legvégén óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.Kivajazott, kilisztezett gyümölcstortaformába töltjük a diós piskótamasszát, és 20 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.A vaníliapudingot két evőkanál cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és beledolgozzuk a pudingot. Újra felforraljuk, egy percig főzzük, közben beletördeljük és beleolvasztjuk a fehér csokoládét. A krémet teljesen lehűtjük.A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliakrémet.A piskótát óvatosan kettévágjuk, megtöltjük a krémmel. A torta tetejét áfonyával és porcukorral díszítjük.