Nincs karácsony bejgli nélkül

  • 2016.12.19.
  • 2

 Régi, többgenerációs családi recept kézzel írott receptkönyvemből. Karácsony előtt nálunk mindig készül bejgli, régebben nagymamám, majd anyukám sütötte, most pedig rajtam a sor. Szoktunk mákos és diós tekercset is sütni, de ma már inkább a diós a népszerűbb, így abból készítek dupla adagot. A tölteléke a dió és a méz összjátéka miatt isteni, a tésztája csodálatos módon nem szárad ki - nem tud ráunni a család ünnepek után sem.
A tészta hozzávalói: 80 dkg finomiszt, 35 dkg vaj, 12 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 3 dkg élesztő (tejben megfuttatva), tejföl (esetleg +tej), só.
Összekeverjük a lisztet a vajjal és csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tojásokat, cukrot, a megfuttatott élesztőt és a tejföllel (vagy egy kis tejjel) összedolgozzuk. Ne legyen a tészta se puha, se kemény. Kettő vagy négy cipót készítünk (attól függően, mekkora tekercseket akarunk készíteni) és negyedóráig pihentetjük.

 A cipókat kinyújtjuk és megtöltjük a dió- vagy máktöltelékkel, felcsavarjuk és megkenjük a felvert egész tojással.

 20 -30 percig állni hagyjuk szobahőn. Ezután ismét megkenjük tojásfehérjével - így lesz márványos - és hideg helyen 20 - 30 percig kelesztjük. Villával megszurkáljuk a bejglik oldalát, hogy ne repedjenek ki, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 - 30 percig sütjük.

 Diós töltelék: 40 dkg darált dió, 30 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 1/2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor (esetleg mazsola). A hozzávalókat kis tűzön állandó keverés mellett összefőzzük.
A mákos töltelék annyiban különbözik, hogy dió helyett 40 dkg darált mákot használunk, illetve reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tölteléket csak kihűlve tegyük a tésztára.
 Érdemes 1 -2 nappal Szenteste előtt megsütni, konyharuhába csomagolva hűvös helyen a sütőtepsiben tárolhatjuk a felhasználásig.

A felvágás és a fotó kissé hevenyészett, de a bejgli garantáltan finom, kívül ropogós, belül omlós, a tölteléke hét nyelven beszél - melegen ajánlom a receptet.