Vadas marha könnyen és gyorsan

  • 2015.07.20.
  • 1

A marha vadasan zsemlegombóccal ünnepi étel nálunk, elég sok nekikészülést igényel a hagyományos módon való elkészítése. Mivel krónikus időhiányban szenvedek - újabban hétvégéken is - ezért ott egyszerűsítem a főzési procedúrát, ahol lehet, de a minőség továbbra is fontos.
Ez a csodálatos másfél kilós fehérpecsenye igen alkalmatos a vadas marha készítésére, mivel a szeletek szépen egyben maradnak a főzés során és remekül meg is puhul.

Kiolvasztottam egy vékony csík sváb füstölt szalonnát és a zsírján körbepirítottam a hússzeleteket. Kivettem a fazékból és megpirítottam a nagyobb darabra aprított zöldségeket (négy nagy sárgarépát, három petrezselyemgyökeret, fél-fél zellert és karalábét). Néhány perc pirítás után visszakerültek a hússzeletek, továbbá két kisebb hagyma félbevágva, két gerezd zúzott fokhagyma. Végül két darabka citromhéj, három szál babérlevél, csipetnyi kakukkfű (éppen az volt otthon friss zöldfűszerként), só és 10-10 szem bors és koriander került bele ízesítőnek.

Egy deci finom furminttal és kb. ugyanannyi vízzel felöntöttem és lezártam a kuktát. 40 - 45 perc szükséges tapasztalataim szerint a hús tökéletes megpuhulásához.
Ezután kivettem és melegen tartottam a hússzeleteket.

Az edényben maradt zöldségeket botmixerrel összeturmixoltam (miután a borsszemeket és a babérleveleket kihalásztam belőle). Ezután következett a végső ízhatás beállítása: ehhez mustárt, pici citromlevet, másfél evőkanálnyi jó minőségű tejfölt, kevéske cukrot és még egy csipet sót használtam. /Tudom, hogy karamellizálni is lehetne a cukrot, de ez most elmaradt./ Worcester-szószból is tettem bele pár cseppet.

Ezután pár percig még összeforraltam a mártást (épp a kellő sűrűségű, így nem kell sűríteni), majd ráöntöttem a hússzeletekre.

És a tálalás zsemlegombóccal: