Mákos-citromos torta

  • 2020.04.11.
  • 6

Itt
megláttam egy mákos tortát. Annyira megtetszett, hogy a férjem szülinapjára ezt sütöttem meg, de narancsos krém helyett citromosat csináltam.Hozzávalók:---- Mákos piskóta:6 tojás12 púpos evőkanál kristálycukor12 evőkanál olaj6 jó púpos evőkanál finomliszt12 dkg darált mák1 teáskanál sütőporKrém:----
Lemon curd:1 dl frissen facsart citromlé1
teáskanál reszelt citromhéj10 dkg kristálycukor2 tojás6 dkg vaj25 dkg mascarpone2,5 dl tejszín (33%-os)1 lap zselatin (vagy 1/4 csomag zselatinfix - nekem nem volt itthon, ezért tettem
1 db lapzselatint)A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.Egy tepsibe sütőpapírt tettem , rátettem az állítható tortakeretet, amit 20 cm-re állítottam.A piskótához a tojások fehérjét csipetnyi sóval habbá vertem, lassanként hozzávertem a cukrot is, majd a tojások sárgáit egyenként, az olajat, végül kézi habverővel hozzáforgattam a mákkal és sütőporral elkevert lisztet is. Belesimítottam a tortakeretbe, és megsütöttem (kb. 40 perc, tűpróbával ellenőrizz¨ik, átsült e). Azután hagytam kihűlni, majd késsel meglazítva a peremén levettem a tortakeretet róla. 4 lapra vágtam.Amíg sült a piskóta, elkészítettem a lemon curdot: egy dupla aljú lábasba tettem a citromlevet, citromhéjat, cukrot, tojásokat, jól elkevertem,hozzáadtam a vajat is és elkezdtem kis lángon főzni, közben állandóan kevertem. Addig főztem, míg jól besűrűsödött (kicsit eltart,mivel kis lángon készül). Hagytam kihűlni, közben néha megkevertem.A lapzselatint hideg vízbe áztattam 10 percre. A mascarponet kikevertem a kihűlt lemon curddel, a tejszínt habbá vertemmajda mascarponehoz forgattam óvatosan. A zselatinlapot kicsavartamés egy kis zománcozott fém csészében alacsony lángon felolvasztottam, hozzácsorgattam a mascarpones masszához, elkevertem.Az egyik piskótalapot a tortakeretbe (amit előtte fóliával kibéleltem)tettem, (picit nagyobbra állítva a keretet, hogy a szélén egy kis krém be tudjon folyni a piskóta mellé). Rásimítottam a krém1/4-ét, erre jön a másik lap, kissé lenyomtam,újra piskótalap, majd a másik negyed krém, így folytatom tovább.Hűtőbe tettem másnapig, hogy megdremedjen. Másnap óvatosan levettem a tortakeretet róla. Késsel elsimítottam krémet az oldalán, alul mákkal (nem darált) díszítettem, tetejét pedig habcsókokkal.