Karantén keksz

  • 2020.03.22.
  • 0

Annyi, de annyi kekszet készítettem már, aminek a receptjeit mind megtalálhatjátok itt a blogon, de ez az egyik kedvencem, mégpedig azért, mert napok után is ropogós marad. Számomra az igazi keksz két ismérve: ropogós és mindig van benne csoki. Valószínű ezért is a gyengém például a vaníliás karika.
Az alábbi keksz receptje a kedvenc könyvemben található, amit azonban kénytelen voltam egy kicsit módosítani, mert nekem túl édes volt, valamint kicsit fűszereztem és a csoki mennyiségén is változtattam. Így alakult ki a a szerintem tökéletes végeredmény, de hogy valóban így van-e azt majd ti mondjátok meg.
Azok is álljanak neki bátran, akinek nincs otthon robotgépük, hiszen az sem nem kell hozzá, mindent kézzel keverünk. A megadott mennyiségből kb. 40-45 db keksz lesz. Ha esetleg túl soknak gondoljátok ezt a mennyiséget, akkor is keverjétek be a teljes adagot, a felét pedig nyugodtan tegyétek a fagyasztóba, ahonnan alkalom adtán, bármikor előkaphatjátok...
Csokis diós kekszHozzávalók:200 g vaj180 g barna cukor40 g porcukor2 közepes tojás300 g liszt1 csipet sóízlés szerint őrölt kardamom, fahéj vagy tonkabab1/4 mokkáskanál sütőpor200 g darabolt dió150 g darabolt étcsokoládéA vajat és barna cukrot egy tálba mérjük és spatulával összedolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és azzal is elkeverjük. A tojások következnek, majd a liszt, a só, a sütőpor és a fűszerek. Amikor már jól összekeveredett a száraz és a nedves anyag, beledolgozzuk a diót és a csokoládét.A masszát két részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és két hurkát sodrunk belőle. Jó szorosan tekerjük, hogy ne legyen benne hézag, mert ott szétesne sülés közben. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.Másnap a sütőt előmelegítjük 190 C-ra. A tésztákat kivesszük a hűtőből és recés késsel 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és kb, 7 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert melegen még puha. Amikor kihűl isteni ropogós lesz.