Handpie

  • 2018.08.22.
  • 4

Megőrülök a fűszerek finom illatáért, amelyek sütés közben az egész konyhát betöltik. Sőt, ha valaki éppen ekkor lép be a lakásba, egyből összefut a nyál a szájában és tudja, hogy éppen valami extra finomság van készülőben. Most éppen a kardamommal kábítottam el az ismerősöket és a családot… A kardamomról pedig tudni illik, hogy a körtével és a vaníliával igazán jól megférnek egymással.
Mivel magában a tésztában nincs cukor csak só, ezért az édes körtével tökéletes az összhang. A tészta továbbá tojást sem tartalmaz, ezért nagyon sokáig ropogós marad, így a körte sem áztatja el. Ha nem szeretnétek sokat pepecselni a kis kosarak formázásával, akkor egyszerűen készítsetek egy nagy pitét, a receptben írt tésztamennyiség pont elég egy formához.Kardamomos vaníliás mini körtepiteHozzávalók:a tésztához:320 g finomliszt230 g vaj1/2 kávéskanál só4-5 evőkanál jéghideg víza töltelékhez:3 db keményebb körte3 evőkanál cukor1/2 citrom levekevés só1/4 teáskanál őrölt kardamomvaníliakivonata
tetejére:1 tojásbarna cukorA tésztához a lisztet és a sót összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és összemorzsoljuk vele. A jéghideg vízzel egyneművé gyúrjuk. 1 órát a hűtőben pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.
A körtéket meghámozzuk és kis kockára vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd állni hagyjuk.A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kis köröket szaggatunk belőlük. Ráhalmozunk egy kiskanál körtét és egy másik középen kilyukasztott tésztával lefedjük, a széleit villával lenyomkodjuk.
A tojást elkeverjük egy kevés vízzel és megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk a barna cukorral. 180 C-os előmelegített sütőben süssük 15 percig.