Melegítő

  • 2017.12.11.
  • 1

Ilyenkor télen nálunk szinte minden szombaton és/vagy vasárnap kötelező elem valami lélekmelengető leves a hétvégi asztalon. Ezt általában előző nap elkészítem, hogy másnap már csak valami könnyű második fogással kelljen feltenni az i-re a pontot. Ez már csak azért is hasznos,
mert így nem töltöm az egy egész délelőttöt a konyhában, hanem jut idő egy kis játékra, kimozdulásra, ne adj isten kis szerencsével egy jó szánkózásra.
Ha már unjátok a klasszik húslevest (bár tudom, hogy azt sosem lehet megunni, de kell a változatosság), akkor itt az idő, hogy kipróbáljatok valami mást is.
GombóclevesHozzávalók:40 dkg kis kockára vágott marhahús2-3 szál sárgarépa kockára vágva1-2 szál petrezselyem gyökér kockára vágva1/2 karalábé kockára vágva1 db szárzeller kettévágva15 cm póréhagyma apróra vágva2 cikk fokhagyma összezúzva1,5 dl üveges paradicsompüré (én Cirio-t használtam)150 g zöldborsóolívaolaj1,5 liter alaplé2 dl tejszín1 evőkanál lisztsó, bors1 csokor petrezselyem apróra vágvaa burgonygombóchoz:40 dkg burgonya kockára vágva1 tojás5-6 evőkanál lisztsóA burgonygombóchoz a burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen összetörjük és félretesszük hűlni. Ha kihűlt hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, majd összegyúrjuk. Ne tegyünk bele túl sok lisztet (ezért is nem írtam grammra a mennyiséget, mert függ a burgonyától is), hogy finom puha legyen majd a végeredmény. Diónyi gombócokat formázunk belőle.Egy nagy fazékba olívaolajat öntünk és megpároljuk rajta a póréhagymát. Beledobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk fokhagymát, a paradicsompürét és egy kevés vizet, majd lefedjük és félig megfőzzük a húst. A borsó kivételével az összes zöldséget beleöntjük (a szárzeller csak az ízesítés miatt kell bele, amikor megfőtt ki szoktam dobni) és felöntjük az alaplével. Ha szükséges öntünk még hozzá vizet, attól függően ki mennyire sűrűn szereti a levest. Amikor már kezd puhulni a zöldség, a zöldborsót is hozzáadjuk és tovább főzzük. A tejszínt a liszttel elkeverjük és besűrítjük vele egy kicsit a levest, majd egy néhány percig még főzzük. A legvégén a gombócok kerülnek bele, ami akkor van kész, ha feljönnek a leves tetejére. A legvégén hozzáadjuk a petrezselymet és el is készült a téli leves.

Címkék

Marha Leves