Joghurtos zabszelet gyümölcsösen

  • 2020.09.05.
  • 1


Sziasztok!
Boldog levélhullást mindenkinek! Eltelt szeptember első hete, zökkenőmenten ment az óvodába való beszoktatás, amitől rettegtem. A kismókus eszik, iszik, játszik, sőt már alszik! Amire én fél éve nem tudtam rávenni, az intézményi keret és a társaság rátudja. Nagyon boldog vagyok, hogy nem kell az ordító, földön fekvő gyerekemet az óvodáig is elhúzni, ez már dupla olyan távolság lenne, mint a bölcsinél.Ez a hét diadala számomra. A másik, hogy rátaláltam erre a receptre, ami nekem már darabokban kedd óta kitart. A többiek nem értékelik ezeket a reggeli szeleteket. Nekik egy kakóscsigának több tisztelete van, ha már édességet kíván reggelire.
De úgy vagyok, vele, hogy így legalább több jut nekem.
A gyermeki ízlés feltérképezéséhez viszont nem találok kapaszkodót: a reszelt sajttal töltött ovis zsömle (amiért megszakadt a szívem, hogy szegény, ezt kapják) fölött számtalan alkalommal elmondta, hogy mennyire finom, de erre ránézett és mondta, hogy nem hajlandó megkóstolni. Szerintem most van a pucér tészta korszakban és az önkormányzati étkeztetés tisztában van ezzel, vagy a napi penzumból ennyi jutott. Reggel bedobsz a kávé mellé egy testesebb szeletet és legközelebb dél környékén leszel éhes. Jól tárolható a hűtőben, nem fog szottyosodni, ha sütőpapírba hajtogatva rakod.
Hozzávalók:
Morzsa/tészta alap:100 g egész zabpehely125 g liszt (az enyémben kb. 30 g volt igazán liszt, kókuszreszelék, darált zabpehely, napraforgómag, dió változó arányban a többi része)70 g cukorvanília csipet só1 tk sütőpor115 g vaj (úgy vagyok vele, nem kell ez a sok zsíradék, legközelebb úgy akarom csinálni, hogy mondjuk 70 g vajhoz jön még egy tojás)
Joghurtos réteg:

450 ml görög joghurt (10 % zsírtartalom)2 evk kukoricakeményítő30 g cukor200 g gyümölcsElkészítés:
A morzsát keverjük össze. Darabos legyen, mindenhova jusson a zsíradékból. A mennyiség 2/3-át nyomkodjuk egy 20x20 cm-es kis tálba, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk ki.
A joghurtot keverjük át a keményítővel és a cukorral. Használhatunk tejfölt is hozzá, ha nincs joghurt, én pont a múltkor vásároltam be belőle, kéznél volt. A sima joghurt túl vizenyős ehhez, ha csak az van, próbáljuk lecsöpögtetni a savót alóla, vagy még egy kanál keményítőt keverjünk bele.
Készítsük elő a gyümölcsöt, lehet akármilyen idénygyümölcs is, az eredeti recept málnával készült. Most eperrel csináltam. Szórjuk a joghurt tetejére a gyümölcsöket, majd vegyük elő a megmaradt morzsát és szórjuk rá, közé végső simításként.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Toljuk be a művünket. Az eredeti 45 percet ír, de nem tartom szükségesnek. Nekem elég volt 35 is. De majd megnézed, neked melyik válik be, ha még remegős a joghurt, nem jó.
Hagyd kihűlni, azután be kell tenni 2 órára a hűtőbe. Utána fogyasztható. Nem bírtam ki a hűtést, megkóstoltam langyosan. Úgy is nagyon finom volt. Örömömben vittem egy darabot a férjemnek, kérdezem milyen: morzsás.
Ebben a percben tudtam, hogy nem kell osztoznom rajta.



Címkék

Süti!!