Simit, a török bagel/perec

  • 2020.08.19.
  • 5


Sziasztok!Szeretitek a perecet? Nekem a frissen kisült perec egyet jelent a nagyváradi téli forgataggal, de annyi a szépséghibája, hogy valahogy nem találom el sohasem a állagát, mert szódabikarbónás vízben kell előfőzni. Brrr.De nekem ez a török, gyűrű alakú, szezámos, kenyérszerű utcai finomság a "simit", hasonló érzetet ad. Lehet az agyam csalja hozzá ezt, de nem zavar, mert nagyon finom,Múltkor a nagy családos programhoz sütöttem cirka 30 darabot egy kiló lisztből, picike méretben, fele fahéjas mogyorós porban forgatva, a másik fele sós magokban. 11 ember volt rá, hogy elfogyjon és jelentem, csak egy párat hoztam haza a kosaramban.Soknak tűnik ez az egy kilós, de jusson eszedbe, hogy 15 böhöm nagy reggelizős péksütemény lesz belőle, nem muszáj egyszerre elfogyasztani, kitalálták már a mélyhűtést is és frissen élvezheted néhány perc sütőben pirítás után.Úgy ettük mint a bagelt, krémsajttal, felvágottal, friss nyári zöldségekkel. Ha pedig kint maradt a sima hűtőben, másod és harmadnap megtöltöttem és beraktam a pannini sütőbe, hogy beleolvadjon a sajt és a szalámi. Sokkal aromásabb, ropogósabb a sok magtól, mint egy sima melegszendvics.Hozzávalók:1 kg liszt525 ml víz20 g só15 g élesztő3 evk olaj1 evk cukorFeltét: mivel magyarországon még nem találtam forgalomban melaszt, helyettesítettem 1 evőkanál méz és 0,8 dl víz elegyével100 g szezámmag (nem sok, mert nem csak mutatóba rászórod, hanem megfürdeted benne)Elkészítés: A hozzávalókat gyúrjuk tésztává. Hagyjuk egy órára megkelni. Azután kivételnél gyúrjuk át mégegyszer.Osszuk fel 15 egyenlő részre. Ha nem csak a szemmértékre bízod, akkor grammozd ki a tésztát, amekkorára szeretnéd és asszerint mérlegelj.Most jön a formázás. Hengergess egy kb. 40 cm hosszú kígyót. Tömör tészta. Úgy könnyebb, ha benyomod a közepét, kilyukasztod és szétszakítod, eleve hosszúkásan kezded, abból könnyebb kisodorni.Van a 40 cm kígyó, azt behajtjuk a felénél és a tenyerünkkel ellentétes irányba sodorjuk. Így alakul ki a szép hullámos sodrott minta. A végeket összegyógyítjuk és kész. Mehet még kelni egy fél órára.Formázás után (közben) előkészítem a magokat. Száraz serpenyőben barnulásig pirítom. a mézet felkeverem a vízben.Öntsük lapos tányérra a szezámmagot. Mellé egy levesesbe a mézet.Egyenként mártsuk a tésztákat a mézbe, majd forgassuk át a szezámmagban. Tegyük kipapírozott tepsibe. Ha akarjuk még kelhet kicsit, de nem muszáj.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Forró vizes tálkát tegyünk az aljába, ha felmelegedett.Toljuk be a tepsiket és 18 perc múlva kész. Ha nagyon látjuk hogy pirul, akkor 15 is elég lehet.