Török vàgott zsömle

  • 2020.07.25.
  • 3

Esti zsibbadt receptszörfözèsem egyik nagy kincse, egy Tuğba nevű török vlogger receptje, ez a zsömle. Annyi vàltozàs van benne hogy ő sütőporral kèszìti, èn èlesztővel.
Azòta a heti kenyèrsütès mellè kèszìtek ezekből egy tepsivel.Hozzávalók:100 ml tej100 ml víz1 tk cukor50 ml olivaolaj, kókuszolaj stb1 csapott evk só320 g liszt7 g élesztőElkészítés:A hozzávalók legyenek szobahőmérsékleten, vagy szánjunk még egy fél órát a kelesztésre.Öntsük össze a folyékony alapanyagokat, a cukorral és az élesztővel. Keverjük át, a lisztet a sóval vegyítsük. Adjuk hozzá.Össze kell gyúrni, néhány perc alatt megvan. Lehet, hogy ragadni fog, nem baj, majd később összeáll.Fedjük le egy konyharuhával és kelesszük duplájára, nagyjából egy óra.
Kelesztés után egy lisztezett pultra borítjuk és 6-8 részre osszuk. Attól függ, mekkora zsömléket szeretnél.A darabokat formázzuk meg. Először, lapítsuk ki palacsintának, majd gyöngéden tekerjük fel hosszában. Ahol találkozik a tészta a
végével, ott csippentsük össze hosszában. Hengergessük néhányszor, a 2 végét jobban nyomjuk le, hogy a végei felé elkeskenyedjenek.
A végeredmény egy rombusz/mandula alakú zsömle.Tegyük egy kilisztetett, vagy sütőpapíros tepsibe. Ha az összes kész, vágjuk be hosszában a tetején. A törökök oldalán vágják végig. Ahogy tetszik.Még fél órát hagyjuk kelni. A kelesztés után kenjük le kevés tejjel, vagy vízzel.A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Érdemes a sütő aljába egy tálban forró vizet önteni amikor beteszed a zsömléket. Nagyobbak, levegősebben lesznek a párában.Szóval, forró sütőbe teszed őket, 15 max 18 percig kell sütni.Kivétel után, rácson kell hűteni, mert összeszottyosodik, nem lesz ropogós. Nagyon jó tésztájú, könnyű, mégis tartalmas anyag, reggeli szendvicsnek nagyon jó. Bár a kislányom úgy szereti, hogy elmajszolja magában is.