Éjjel a hűtőben, reggel a sütőben: kenyér dagasztás nélkül

  • 2020.04.06.
  • 8

Sziasztok!Rég nem találkozunk, sokszor jutott eszembe az írás, de hazudnék, hogy ha azt mondanám, hogy egyből ugrottam a gép elé, mert olyan közlékenységi rohamom volt. Nagyon nehezen szoktunk megint össze a 0-24-es együttlétre a kiscsajjal, mert a nyíladozó dackorszak és az "egyedül!" tipusú mennydörgések egy 2,5 éves szájából, aki már óvoda előtt nem alszik napközben... kicsit hosszú így 12-13 óra a várva várt fektetésig.Nem akartam mást, csak bekapcsolni valami filmet és nem gondolni arra, hogy nem hagyhatjuk el a lakhelyünket, hogy meddig leszünk még így összezárva, nem találkozhatunk a családdal, nem vihetem játszótérre stb. stb. szerintem értitek, akkor nagyon sajnáltam, hogy elfogyott itthonról minden bor.

Ahogy kezdett tavaszra hasonlítani az idő, egyre többet tudtunk kint tölteni a kertben, megszoktuk ezt az új életritmust, megszoktam, hogy nem tud jönni a nagymama, megszoktam, hogy az a másfél óra napközbeni pihenő már a haladás, fejlődés martaléka lett.Most dagadtak a kezeim, mert egész délután a kertünket ástuk, közben a kiscsaj a szőke fürtjeit igazgatva játszásiból nyalogatott egy szerinte csokis nyalókát, ami jelen esetben az én egyik habverőm volt a konyhából.Süt a nap, érezzük, hogy ez már nem csak a vágyálom amiről annyit beszélgettünk amíg a kis lakásban laktunk, ez már igazi giliszta, földrakás és talán hamarosan veteményes.A világban a vécépapír zsákmányolás után az élesztő is elfogyott. Keresem a módját, más is, mert megszaporodtak azok a leírások, hogy miképp lehet élesztőt előállítani. Jelentem tesztelés alatt.
De amíg a készleteim tartanak megosztanék veletek egy receptet, amit már több mint 4 alkalommal sütöttem meg és IMÁDJUK.Még gyúrni sem kell, pedig az benne a kedvenc részem és élesztő takarékos, egy kocka élesztőből négy darab fél kilós kenyér jön ki. A szárítottnál pedig fél csomag kell.Nekünk egy 250 grammos vekni egy nap, addig a másikat beteszem a fagyóba, hogy másnap elővéve ropogós friss legyen.Hozzávalók 2 db veknihez:500 g liszt4 dl hideg víz 12 g friss, vagy 3,5 g szárított élesztő1 tk sókevés zsiradék, kb. 2 evk.+ 5 dkg liszt szóráshoz Előző este:keverjük össze a hozzávalókat fakanállal, csiríz állagú förmedvény lesz. Nem gáz. Fedd le egy fedővel a tálat és rakd be éjszakára a hűtőbe. Nem ajánlom a pont méretes tálat, mert nőni fog a tészta, nagyobb kell, semmi konyharuha, mert borzalmasan ragad!Másnap reggel.Vegyük ki a hűtőből. Lisztezzük ki a pultot. Borítsuk rá a lényünket, kapargassuk ki a darabjait a tálból. Ne aggódjunk, hogy nyúlik-málik, az a dolga.Formázgassuk, kezecskénkkel hajtogassuk, lapogassuk egymásra a tésztát, had fejlődjenek a buborékok. Vágjuk ketté a tésztát, a másik megy pihhenni vissza a tálba. Ahogy felveszi a lisztet, egyre kenyérszerűbbé válik. Fogjuk meg a 2 végét, hasa lesz, csavarjuk át és végül lisztezett, papírozott tepsire tesszük.


Megismételjük a műveletet a másikkal. Pihenjenek kb. 40 percet letakarva. Valamennyit kel, kicsit inkább szétfolyik, de ez nem baj.A sütőt 200 fokra melegítsük fel. Az aljába egy lábasban öntsünk forró vizet, mikor betesszük a kenyereket. Ettől lesz ropogós a héja, a gőz elengedhetetlen.Minden nap tanul az ember, ha van egy kőlap forrósodjon az is, arra is tehetjük a sütőpapíron a kenyereket, jobban át sül. Legközelebb kipróbálom milyen lett úgy. Vagy csak elég jól kilisztezni és rátenni.Summa summarum, 20-22 perc alatt gyönyörűen megsülnek. Nagyon jó állaga van a tésztának, érződik, hogy a van benne anyag.Ha tehetitek, próbáljátok ki.