Hagymás máj és sütőtökös gnocchi

  • 2019.12.03.
  • 6

A Mikulás már a sarkon csenget, elkezdődött a december, még az időjárás sem mond ellent kivételesen. Az ünnepi hangulatban az sem tudja a kedvem szegni, hogy az egész családunk újfent tüsszög, krákog, köhög.
Az egyetlen próbálkozásom a gyertyagyújtásra az ünnepi hangulat fokozására, bénázásba fulladt és utána takaríthattam az üvegszilánkokat vérző kézzel. Úgy énekelem esténként a Télapós dalokat, mint a gramofon, majd megszólal egy gengszter kis hang az ágyacskából: "Még egyszer tatajok...Mikulásost!"Mindenhol dobozok, csaptelep, villanykörte, lomizott könyvek, szederbokor a kertbe, lámpa a sarkokban alig férünk és mindig rumli van, mert ha az egyik felét megmozdítod a másik oldalon esik le valami. De nem érdekel, mindjárt kész vagyunk. Ha nyugdíjjas tempóban is, fejfájással, lázasan sem veheti el tőlünk senki hogy van fűtésünk és van világítás a kis házunkban és otthon karácsonyozhatunk...
Addig meg a hétköznapok kis fennakadásaira csak legyinteni kell, csinálni a dolgunkat és főzni valami finomat, ami belefér a büdzsébe.A resztelt májnak sohasem fogom tudni nyelvtanilag megmagyarázni a nevét, de elterjedt és finom étel. Van aki tésztával eszi, van aki süt hozzá krumplit, velem ma a sütőtök jött szembe és akkor döntöttem el, gnocchival készítem.A gnocchi nem más mint a magyar nudli, olaszul, ők nem hempergetik, hanem olajban kisütik főzés után és zsályalevelet dobnak mellé. A krumpli helyett sütőtököt használtam. Megfordult a fejemben, hogy kiváltom a lisztet is más anyaggal, de nem adta magát, narancs színű csiríz volt, kénytelen voltam egy részét beletenni.A végeredmény olyan lett mint egy tál meztelen csiga, de ha lepirítod megmarketingeled kicsit a beltartalmát. Z.-nek pucéron tetszett a legjobban, mint a legtöbb kisgyerek, imád minden tésztaételt, de ennek a tésztának a fele zöldség, tele van rosttal és A vitamminnal! Há há há, de gonosz vagyok!Hozzávalók: 4 személyreMáj:500 g csirkemáj1 nagy fej vöröshagyma1 tk szárított majorannaőrölt bors, só ízlés szerint150 g zöldborsókevés zsiradékGnocchi:350 g sütőtökpüré130 g zabliszt100 g búzaliszt1 tojássó1 gerezd fokhagymaoliva olajElkészítés:Máj:
Amíg kevés zsiradékot hevítünk a lábasban vágjuk fel a hagymát, hagyhatunk nagyobb darabokat is benne, végülis erről kapta
nevét. néhány percig pároljuk üvegesre, a zsíron. A májat nézzük át, vágjuk falatnyi darabokra. Magas lángon zúdítsuk a hagymára, kicsit kapjon kérget, majd fedjük le.Néhány perc múlva sózzuk meg - igen a szárnyas májat meg lehet nem lesz kemény - borsozzuk, szórjuk bele a majorannát. Pár perc múlva adjuk hozzá a borsót és kb még 10 percig főzzük takarék lángon. Elég gyors étel.Gnocchi: A sütőtököt vágjuk darabokra és kevés vízzel főzzük meg. Ha puha, tegyük félre, kicsit pihentessük, hogy hűljön. Egy szűrőben legjobb, mert ami levet ereszt azt felfoghatjuk, kevesebb liszt kell egy tömörebb alapanyaghoz.
Egy tálban törjük össze és adjuk hozzá a tojást. Sózzuk meg.A zabbal keverjük át, Egy csirízt kapunk. Próblájuk egyneművé gyúrni, mindig kevés lisztet hozzáadva, annyira hogy végül kivehessük a tálból és cipóvá gyúrhatjuk a munkapulton. Minden legyen száraz! A kezünk lisztes, a pult lisztes, akkor megpróbálkozhatunk kis galuskákat gyúrni. Közben forraljunk vizet és készítsük magunk mellé. Ha kigyűlt kb. 15 darab galacsin, hurka stb. akkor tegyük a gyöngyöző vízbe. Kavarjuk át, ne ragadjon le. Pár perc múlva a feljönnek a tetejére, akkor kiszedhetjük és kiolajozott tálba tehetjük. Kavarjuk át, hogy bevonja őket.Nekem elég nagyok lettek, nem vagyok olasz mamma, aki már érzésre tudja mennyit nő, dagad stb. Még utólag is el lehet vágni ha kisebbeket akarsz.Serpenyőben hevítsünk oliva olajat, sózzuk meg reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát és forgassuk át benne, esetleg le is piríthatjuk.Jó étvágyat!



Címkék

Menza