Mézes-körtés oldalas, zöld pestos krokettel

  • 2018.01.09.
  • 6

Ezzel a karácsonyi recepttel még tartozok. Hétvégén ünnepeltük Emma első szülinapját, amire nagyon sokat készültünk, ezért nem is tudtam jelentkezni. Sajnos szülinapjára kapott valami vírust, 3 napon keresztül lázas volt, ma dél óta nincs láz, remélem nem is lesz. Nagyon sajnálom, rossz nézni, hogy küzd a betegséggel. De nagyon jól viseli, mert 39,4 fokos lázzal is tud huncutkodni. Anya málnás-joghurtos tortája bejött neki, a gesztenyést már csak éppen megkóstolta, ugyanis másnap étvágya egyáltalán nem volt. Remélem mihamarabb újabb erőre kap. 3 napja annyit keltünk fel hozzá, mint az első két hónapban. Ugyanis azóta átalussza az éjszakát. Nah, de akkor jöjjön az az elmaradt recept.Mézes-körtés oldalas, zöld pestos krokettelHozzávalók (4 személy részére):1,5 kg oldalas2 dl víz4-5 karika gyömbér4 körtea páchoz:2 nagy evőkanál méz1 dl almaecet1 teáskanál egész szecsuáni bors2 teáskanál morzsolt rozmaring2 teáskanál morzsolt zsálya1 teáskanál só1/2 kávéskanál őrölt borsa kroketthez:30 dkg főtt, tört burgonya15 dkg rétesliszt1 tojás3 teáskanál zöld pestosófrissen őrölt borsolaj a sütéshezElkészítés:A pác hozzávalóit kikeverjük, majd jól belekenjük az oldalasba. Fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. Másnap tepsibe helyezzük, aláöntjük a vizet, rá karikázzuk a gyömbért, majd a felkockázott körtét a tetejére szórjuk. Alufóliával lefedve, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és kb. 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk.A tört burgonyához adjuk a réteslisztet, a tojást, a pestot és sóval, borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk a tenyerünkkel. Meghempergetjük réteslisztben, majd a forró olajba tesszük és aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja. Az oldalast a vele sült körtével és a krokettel tálaljuk, szafttal meglocsolva.