Édesburgonyás hússal töltött empanada

  • 2016.11.28.
  • 1

Ezek a húsos empanadák belopták a szívünkbe magukat. :) Nagyon finom lett és viszonylag kevés macerával előállítható. Szerintem akár szilveszterre vagy alkalmas lehet vendégváró falatoknak, de, ha csak egy jó vacsorát szeretnénk enni, akkor is elkészíthetjük. A kimaradt tölteléket melegszendvics feltétnek használtam fel, már csak sajtot kellett rászórni és sütőbe pár perc alatt kész volt a reggeli.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.A Butlers termékeivel tálalva.Édesburgonyás hússal töltött empanadaHozzávalók 15-17 db-hoza tésztához:30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz10 dkg kacsazsír20 dkg víz2 kávéskanál sóa töltelékhez:50 dkg darált sertéshús30 dkg főtt, tört édesburgonya1 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma4 evőkanál olaj2 rozmaringág2 kakukkfűág1 kávéskanál őrölt kömény1 kávéskanál őrölt szerecsendiófrissen őrölt borssóa tetejére:1 felvert tojásElkészítés:A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük bennük a sót és a kacsazsírt, majd a víz hozzáadásával kicsit keményebb tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 1 órán át szobahőmérsékleten pihenni hagyjuk.Közben elkészítjük a tölteléket. A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és a felaprított fűszernövényeket. A végén köménnyel, szerecsendióval, borssal és sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, rátesszük az édesburgonyát, jól kikeverjük, majd hűlni hagyjuk.A tésztát kettéosztjuk, enyhén lisztezett felületen 1,5 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Mindegyiket megtöltjük, félbehajtjuk, majd a szélüket körben az ujjainkkal összecsippentjük. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és felvert tojással megkenjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.Tipp: tálalhatjuk friss salátával, paradicsom- vagy sajtszósszal.