Tönköly lángos

  • 2016.08.29.
  • 9

Az idei lángos kicsit egyszerűbb lett, a töltött verziót most kihagytam. Viszont megpróbálkoztam, ha csak tönköly lisztet használok, akkor megkapom e azt az állagot, ami a hagyományosra hasonlít. Meg kell mondjam, tökéletes lett. Nem vagyok nagy lángos és fánk sütő, és őszintén bevallom, szoktam is félni tőle, hogy megfelelően sikerül e. De most sem okoztam csalódást. Természetesen így sem a legegészségesebb ételekhez sorolnám, viszont garantálom, hogy nem szívja meg magát olajjal, így amennyiben gondosan lecsepegtetjük, akkor nyugodtan ehetünk belőle ebédre még diéta mellett is. Na jó, vigyázat nem az egészet. :)Tönköly lángosHozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérőrjű lángoshoz):15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt15 dkg fehér tönkölyliszt2 evőkanál tejföl1 evőkanál olaj
+ 1 evőkanál a formázáshoz1 kávésékanál só2 dkg élesztő1 teáskanál cukor1 dl langyos tej1 dl víz5 dl olaj a sütésheztovábbáfokhagymás vagy sima tejfölreszelt sajtpirított baconkockára vágott lilahagymaElkészítés:A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.6 egyenlő részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középről haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlőre helyezzük. Így folytatjuk tovább.Tálalásnál megkenjük tejföllel, megszórjuk pirított baconnel, reszelt sajttal és kockára vágott lilahagymával.