Őszi gyümölcsös, mézes-mustáros egészben sütött sertéscomb, joghurtos édesburgonyapürével

  • 2015.09.03.
  • 7

Naptári számításunk szerint megkezdődött az ősz, de még mindig küzdünk a meleggel. Az előrejelzések szerint hétvégére megérkezik egy hidegfront, amivel bizony beköszönt hozzánk az ősz. Egyik kedvenc évszakom, bár még mindig azt mondom mindegyik mellett tudnék érvelni, nehéz a választás. Az idén úgy jött össze, hogy ősszel megyünk nyaralni. Már nagyon várom, mert úgy érzem van most már mit kipihennem elég hosszú volt ez az év és sok változáson mentem át.Ősszel imádom az almát, a körtét, a szilvát és a szőlőt és ami legjobb, hogy ez mind megtalálható anyuéknál, csak össze kellett gyűjtenem. Ezek ízesítették a lassan sült sertéscombot.Őszi gyümölcsös, mézes-mustáros egészben sütött sertéscomb, joghurtos édesburgonyapürévelHozzávalók:1 kg sertéscomb1 nagy evőkanál méz1 nagy teáskanál mustár1 nagy teáskanál magos dijoni mustár2 kávéskanál sófrissen őrölt bors10 szem szilva1 közepes fürt szőlő1 nagy körte1 nagy alma1 póréhagyma1,5 dl száraz fehérbor50 dkg édesburgonya1 dl görög joghurtsó, borsszerecsendióElkészítés:A combot érdemes bepácolni egy nappal hamarabb. A mézet olvasszuk fel, adjuk hozzá a mustárokat, a sót, a borsot, majd jó alaposan masszírozzuk bele a húsba. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára vagy egy egész napra.A gyümölcsöket mossuk meg, daraboljuk fel, akár kockára vagy gerezdekre. Helyezzük a húst egy magasabb jénaiba, halmozzuk mellé a gyümölcsöket. A póréhagymát szeleteljük karikára, majd szórjuk az egészet a tetejére. Öntsünk alá száraz fehérbort. Alufóliával lefedve 170°C-on süssük 3 óra hosszán keresztül. Ezután távolítsuk el a fóliát és nélkül pirítsuk meg egy picit a hús tetejét. Emeljük a hőmérsékletet 200°C-ra és 15-20 percig süssük tovább. Miután kész vagyunk emeljük ki, csomagoljuk alufóliába (az is jó, ami a tetején volt) és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor sokkal könnyebb szépen szeletelni és nem is szárad ki. A gyümölcsöket merjük ki turmixgépbe, adjunk hozzá a visszamaradt szaftból, majd turmixoljuk krémesre.Az édesburgonyát hámozzuk meg, főzzük készre enyhén sós vízbe. Törjük össze, keverjük ki joghurttal, majd ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.