Joghurtos-őszibarackos sajttorta

  • 2015.08.24.
  • 1

A képnek kicsit őszies hangulata lett, de a múlt héten már megijedtem, hogy vége a nyárnak. Jó-jó, sírtunk, mert már nagyon meleg volt, de most őszintén ez sehogy sem normális. Vagy olyan meleg van, hogy elviselhetetlen, vagy őszies az idő. A négy napból igaz nehezen, de vasárnapra kisütött a nap. Ennek örömére tekertünk is 40 km-t. Olyan jól esett és még az idő is nekünk kedvezett, mert kellemes volt. Szóval a lényeg, hogy sütöttem erre a hosszú hétvégére egy tortát, azaz inkább egy pitét, ami meglepően nagyon krémes lett. Azt hiszem máskor is fogok használni joghurtot a sajttorta sütésénél, mert sokkal lágyabb lesz és ráadásul még nem is olyan zsíros. Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, a gyümölcsöt pedig lehet helyettesíteni bármilyen kedvenccel!Joghurtos-őszibarackos sajttortaHozzávalók (26 cm átmérőjű piteformához):Tésztához:125 g zabliszt125 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt125 g hideg vaj50 g nyírfacukor (porcukor formában)1 tojássárgája2 evőkanál hideg vízKrémhez:400 g 10%-os görög joghurt250 g mascarpone50 g nyírfacukor (porcukor formában)3 tojás1 teáskanál vanília kivonat2 evőkanál frissen facsart citromlé2 fehér húsú őszibarackszeletelt mandulaElkészítés:A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a kockára vágott hideg vajat, a porcukrot, a tojás sárgáját és a hideg vizet. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal és amikor már összeállt, csomagoljuk fóliába, majd helyezzük hűtőbe legalább 30 percre.Addig hámozzuk meg az őszibarackot, vágjuk cikkekre. A joghurtot keverjük ki a mascarponéval, a tojásokkal és a porcukorral. Ízesítsük vanília kivonattal és citromlével.A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.A tésztát nyújtsuk ki 30 cm átmérőjű kör alakra, tegyük a formába, majd helyezzük az előmelegített sütőbe 15 percre.Ezután öntsük a krémet a tésztára, díszítsük őszibarackkal, szeletelt mandulával. Toljuk vissza a sütőbe, de ekkor a hőmérsékletet csökkentsük 170°C-ra. Így süssük további 40-45 percig. Akkor jó, amikor a közepe még egy picit remeg. Hagyjuk teljesen kihűlni, helyezzük hűtőbe pár órára, majd szeletelhetjük.