Füstölt sonkás-tejfölös rakott túrós galuska

  • 2015.05.20.
  • 3

Rájöttem arra, hogy a galuska elég jó dolog. Részben azért is mert gyorsan elkészíthető, illetve ugyanolyan sok változata van, mint a tésztás ételeknek. A tejföl, sajt és a házi füstölt sonka párosítás szerintem eléggé magyarosnak mondható és ki ne szeretné a magyaros ételeket? :)Tálalhatjuk friss salátával, így igazi nyárias ebédet varázsolhatunk.Füstölt sonkás-tejfölös rakott túrós galuskaHozzávalók:25 dkg túró10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt15 dkg fehér liszt1 kávéskanál só3 tojáskb. 1 dl víz1 evőkanál olaj2 dl tejföl10 dkg edami sajt15 dkg házi füstölt sonkaElkészítés:A liszteket mérjük ki egy tálba. Tegyük bele a sót, üssük hozzá a tojásokat, majd folyamatos víz hozzáadásával keverjük ki. Az állaga természetesen olyan legyen, mint amilyen egy galuskáé. Nem jó, ha kemény és az sem, ha folyós.Bő enyhén sós vízbe szaggassuk bele, majd forrástól számítva főzzük kb. 5-7 percig.A sonkát daraboljuk egész apróra, majd fedő alatt pároljuk pár percig, hogy egy picit puhuljon, ezután pirítsuk le. Természetesen a boltinál illetve a baconnel nincs erre szükség.A tésztát szűrjük le, forgassuk össze a tejföl felével illetve a sült sonkával és a kisült zsírjával. (Ha sok, akkor ne tegyük mindet hozzá.)Vegyünk elő egy tepsit, aminek az alját illetve az oldalát kenjük ki olajjal. Kanalazzuk bele a kész galuskát. Tetejét kenjük meg a maradék tejföllel, majd szórjuk meg reszelt sajttal.Előmelegített 220°C-os sütőbe vagy grill fokozaton pirítsuk a tetejére a sajtot.