Sós túrógombóc barna gombával

  • 2021.01.14.
  • 6


Valójában a barna gomba miatt lett sós a túrógombóc. Talán még soha sem vettem, de most elmondta a zöldséges, hogy aromásabb, mint a fehér, vadhúsokhoz szokták vinni. A hentesnél nem volt se dámvad, se őz ????, így a javasolt összeállítás elmaradt.
Nem vagyok túl kreatív gomba ügyben, bár lehet, hogy nincs is sokkal több változat, mint a leves, pörkölt, a töltött gomba, a mártás.
Ide gyűjtöttem a gombás recepteket.Túrógombócból is van néhány a blogon, itt találják meg őket.
Most sósan készítettem, és ezt a barna gombát kínáltam hozzá. Nagyon jól illett össze a kettő.
Hozzávalók:-túrógombóc50 dkg túró3 tojás10 púpozott evőkanál búzadaramokkáskanál só-gomba50 dkg barna gomba1 hagymasó, bors2 babérlevél5 szem borókabogyó1 dl fehér bor1 dl tejfölolajElkészítés:A gombóc hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk, amíg előkészítjük a gombát. A hagymát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk az olajon. A gombát megmossuk, a
szárát csak akkor használjuk fel, ha nem száraz. Szeletekre vágjuk. Rádobjuk a hagymára a fűszerekkel együtt, kis pirítás után ráöntjük a bort is, készre főzzük, és belekeverjük a tejfölt. Amíg rotyog, addig sós forró vizet készítünk, és vizes kézzel gombócokat formázunk a túróból, és kifőzzük. Ha feljött a víz felszínére, még várnunk kell egy kicsit.
Nagyon szép Füle Lajos verset közöl egyik januári naptárunk:A szobrászIsten arca el van rejtve bennünk,Ő tudja csak hogy, hisz látva lát.Kegyelmesen formálgatja lelkünk,s kifaragja bennünk - Önmagát.........Amikor nem csattanok fel, ha megsértenek, Isten arcát tükrözöm, amikor a gonoszt tudom jóval viszonozni, Jézus jelenik meg általam. Amikor hálát tudok adni a nehézségek idején is, Őrá mondok igent. Nem egyszerű dolog ez. Nem így születünk, hiszen a kisgyerekeket nem kell megtanítani arra, hogy durcáskodjanak, ha nem tetszik nekik valami. Arra se tanítja őket senki, hogy feleseljenek, rugdosódjanak. A szép beszédre, illedelmes viselkedésre viszont évek hosszú során tanítgatjuk őket. És még mi sem fejeztük be ezt a leckét. Újjá kell születnünk-hangzik a bibliai tanítás erről. Nemet mondani a rosszra, a bűnre, és behívni Jézust az életünkbe, hogy legyen ott Úr. Az Ő erejével, szeretetével minden könnyebben megy. Kívánom, hogy legyen részük ebben az átformálódásban az idei évben."Eltöröltem álnokságaidat, mint felleget, és mint felhőt bűneidet, térj énhozzám, mert megváltottalak." Ésaiás próféta könyve 44. rész 22. vers (Biblia)