Szilvás pite. Kicsit diétás

  • 2020.09.02.
  • 6

Mindenki szilvásat
süt. Én is megkívántam. Nagyon szép nagy szeműt kaptam a piacon, öröm volt vele dolgozni. Eredetileg morzsasütit akartam készíteni belőle. Gyors is, diétás is zabpehellyel, de Évi leszavazott. Így ez a nyílt, "virágszirmos" omlós pite készült.
Hozzávalók:-tészta:20 dkg liszt1/2 csomag sütőpor2,5 dkg Sorbitum édesítő8,5 dkg vaj1 tojássárgája1-2 evőkanál tejfölcsipet só-szilvás töltelék1/2 kg szilvacitromléfolyékony édesítőbúzadara
Elkészítés:A száraz anyagokat összekeverjük. Habverővel a legjobb. Külön a folyékonyakat is, és beledolgozzuk. A tejföl annyi legyen, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Amíg elkészítjük a gyümölcsöt, addig tegyük hűtőbe. A szilvákat ketté vagy, ha nagyok, mint ez is, több részre vágjuk. Kicsit meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg, és egy kis édesítővel elkeverjük. Nem baj, ha enged egy kis levet. Szerintem gyönyörű lett, ahogy kifolyt a lé a szilvából.

A tésztát kicsit ellapítjuk, majd egy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen egy kis pereme. Megszórjuk egy evőkanál búzadarával. Szépen rárakosgatjuk a gyümölcsöt, és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Szilvás receptek:Szilvás gombócHajdina máléSzilvás diós csigaAgglegény kompótSzilva chutney (csátni)Szilvás csiga 2Gyümölcsleves szilvávalPojéka levesBibliás elmélkedés:A szép kerek piteformáról jutott eszembe ez az elmélkedés.Istennek nincs kezdete és vége, Úgy tanítjuk a gyerekeknek, hogy öröktől örökké való. Mindig volt és mindig lesz.
Mint a körnél. Nem tudom, hogy hol van az eleje, és hol van a vége.