Borjú becsinált leves

  • 2020.08.02.
  • 0

Ami a húsféléket illeti, nagyon egyhangúan főzök. Csirke, sertés, marha. Ebben a gyakorisági sorrendben. Nagyon ritkán kerül az asztalra vadhús, hal,
kacsa, vagy bárány. Kecskét még sohasem készítettem, és nyulat is ritkán. Ez az első borjúhúsból készített recept. Nyilván az ennek az oka, hogy a kis faluban, ahol 20 évig éltünk, ez volt a kínálat, de a város se dicsekedhet. Kislány koromban még volt vadbolt, ahol halat is lehetett kapni, de már rég megszűnt, úgyhogy nagyon megörültem, amikor a hentesnél borjút láttam, ráadásul megfizethető áron. Éppen hűvösebb volt, még jól is esett egy kis meleg leves.
Hozzávalók:50 dkg borjúcombolaj2 szál répa1 szál petrezselyem gyökér1/4 zellergumó1/4 karalábé4-5 babérlevél5-8 szem borssó2 szem krumplinokedlitejfölös habarásElkészítés:A kockázott húst egy kis olajban fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk
a feldarabolt zöldségeket, fűszereket. Felengedjük vízzel. Mivel a borjú fiatal marha, nem kell sok főzés neki. Amikor megpuhult minden, beletesszük a krumplit, és végül a nokedlit ízlés szerinti mennyiségben. Ennyihez két tojásból bőven elég. Nekem most volt a fagyasztóban. A legvégén egy nagy kanál tejfölbe elkeverünk egy csapott evőkanál lisztet, felengedjük egy kis levessel, és habverővel simára kavarjuk. Állandó keverés mellett a levesbe engedjük.Bibliás elmélkedés:A Tízparancsolat 2. pontjában Isten megtiltja azt, hogy szobrot készítsenek, és azt imádják, mivel ő NEM látható Isten.
Mégis több helyen olvassuk
Bibliában, hogy aranyborjút készítettek, és istenként imádták. Először akkor, amikor a zsidó nép megmenekült az egyiptomi fogságból, és Mózes, aki a vezetőjük volt 40 napig távol maradt, mert Isten utasításokkal látta el a továbbiakra nézve. A nép megharagudott Áronra, a testvérére, aki erre aranyborjút készített nekik, mintha ez hozta volna ki őket. Ez súlyos bűn volt, Isten büntetést is elrendelt. Később, a királyok korában is készült két bálvány, hogy ellensúlyozzák a jeruzsálemi templom hatását.
Ma már tudjuk, hogy Isten nem látható, Szent Lelke által van jelen a földön láthatatlanul, de meg lehet Őt szólítani, el lehet neki mondani mindazt, ami foglalkoztat, és imádságban, igéje olvasásakor, istentiszteleten hallhatjuk is a válaszát.Sokat tanítottam gyermekeknek bibliai történeteket, ahol szemléltetést is készítettünk. Jézust kiábrázoltuk, lerajzolták, és Isten nem haragudott meg érte. Ellenkezőleg. Bizonyára örült, hogy kicsi gyerekek közelednek hozzá.
Hogy van akkor? Lehet vagy nem lehet istenszobrot készíteni?
Egyértelműen nem lehet imádni egy szobrot vagy képet. A borjúkkal elsősorban az volt a baj, hogy hitetlenségből születtek. Az emberek hiába látták a felhő-.és füstoszlopot, amely kivezette őket Egyiptomból Isten jeleként. Hamar elfelejtették, újra látható dologra vágytak, amit istenként tiszteljenek. Nem ilyenek vagyunk ma is? Tárgyakra, kézzel fogható dolgokra vágyunk, amelyek megerősítenek az értékességünkben, biztonságot adnak, és többé már nincs szükségünk Istenre. Pedig Ő ennél sokkal többet akar adni: örök életet.
"Úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."János evangéliuma 3. rész 16. vers